Prořezání orchidej oživí a dá jí sílu znovu rozkvést

Prořezávání orchideje je jednou z činností, které se věnuje jen málo pěstitelů této květiny. Tradiční zalévání je samozřejmostí, ale i ořezávání dokáže dodat rostlině krásný vzhled a zdraví. Díky těmto opatřením bude rostlina krásně kvést.

Základem jsou ostré nástroje

Používejte k ořezávání orchideje jen ostré prořezávací nůžky nebo nůžky pro řezání rostlin a květin. Takové nástroje vám umožňují udělat jeden a přesný střih. Použití tupých nůžek nebo nůžek na papír může poškodit rostlinu. Orchideje špatně tolerují škrábance listů a výhonků, proto buďte velmi opatrní při ořezávání.

Doporučený článek:  Mšice ohrožují i pokojové rostliny. Zachrání je přírodní postřik, který překvapí svým účinkem

Po každém použití je také třeba pamatovat na dezinfekci nůžek. Můžete si také koupit další nástroj, který se použije pouze pro ořezávání orchideje. Použití stejných střihových nůžek nebo nůžek k péči o různé druhy zvyšuje riziko šíření chorob z jedné rostliny na druhou.

Zdroj obrázku: Freepik

Správné ořezávání

Nejlepší je oříznout orchidej po odkvětu, jakmile opadnou poslední květy. Některé orchideje pak přecházejí do odpočinku. Toto je okamžik, kdy květ ztratí své kouzlo, ale díky tomuto jednoduchému postupu péče bude orchidej v budoucnosti zdravá a bude krásně kvést. Období odpočinku v přírodních podmínkách připadá na podzim a zimu, a proto pěstitelé doporučují prořezávat rostliny koncem podzimu – od října do konce listopadu.

Doporučený článek:  Krásné a nebezpečné pokojovky. Zjistěte, jestli jedovaté rostliny nemáte doma i vy

Ne každá odrůda orchidejí po kvetení přechází do stavu odpočinku. Patří sem mimo jiné Phalaenopsis, Cymbidium nebo o něco méně často pěstované v domech Paphiopedilum (střevíčník). Se správnou péčí mohou kvést po celý rok, ale stojí za to je uměle hnojit. Díky tomu bude mít rostlina čas na regeneraci a bude také stimulována k dalšímu růstu.

Zdroj: https://www.justaddiceorchids.com/orchid-care-blog/orchid-care-trimming-orchid-spikes

Podobné články: