Brokolice se řadí do skupiny košťálové zeleniny, při přípravě najdou využití zelené drobné růžičky i samotný zelenožlutý košťál. Pro svou nepříliš výraznou chuť bývá tato zelenina opomíjená, ale existuje několik důvodů, proč ji naopak do jídelníčku zařadit. Má totiž řadu vlastností, pro které se vyplatí ji přidávat do různých pokrmů, polévek, zeleninových salátů nebo k masu.
Brukvovitá zelenina na talíři
Brokolice je jedlý druh brukve zelné, patří sem i květák, růžičková kapusta, kedlubna nebo zelí. Rostlina je původem z oblasti Středomoří, už ve středověku se rozšířila do Itálie. Vyniká obsahem cenných živin, vitamínů (C, A, K, B9), minerálů (draslík, fosfor, selen), antioxidantů i bioaktivních sloučenin, které likvidují volné radikály v těle, působí proti rakovině a dalším civilizačním chorobám.
Více zdraví, méně stresu
Brokolice se nemusí jíst každodenně, přesto je vhodné ji zařadit do jídelníčku, protože napomáhá fungování štítné žlázy, snižuje hladinu špatného cholesterolu či cukru v krvi. Podle expertů je lékem při stresu, k tomu podporuje fungování nervové soustavy. Obsažená sloučenina kaempferol napomáhá regeneraci mozkových buněk po mrtvici nebo při zánětech, může přispívat k posílení mozkových funkcí a předcházet neurodegenerativním onemocněním. Syrovou brokolici doporučují též zubaři pro obsah vápníku a pro odstranění křivení zubů.
Syrová, blanšírovaná i v páře
A na jaký způsob je brokolice nejzdravější? Brokolice se může konzumovat syrová, ale vhodnější je tuto zeleninu blanšírovat nebo připravovat v páře. Může se též smažit nebo péct spolu s dalšími druhy zeleniny a masem. Dlouhé tepelné zpracování může snížit množství prospěšných látek, proto se doporučuje blanšírování a vaření v páře. Vhodné je též přidávat brokolici do polévky nebo připravit přímo brokolicový krém. Brokolice může být při větších porcích hůře stravitelná a způsobovat plynatost.
Zdroj: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10376324/