Brokolici můžeme zařadit na jídelníček pravidelně

Brokolice se řadí do skupiny košťálové zeleniny, při přípravě najdou využití zelené drobné růžičky i samotný zelenožlutý košťál. Pro svou nepříliš výraznou chuť bývá tato zelenina opomíjená, ale existuje několik důvodů, proč ji naopak do jídelníčku zařadit. Má totiž řadu vlastností, pro které se vyplatí ji přidávat do různých pokrmů, polévek, zeleninových salátů nebo k masu.

Brukvovitá zelenina na talíři

Brokolice je jedlý druh brukve zelné, patří sem i květák, růžičková kapusta, kedlubna nebo zelí. Rostlina je původem z oblasti Středomoří, už ve středověku se rozšířila do Itálie. Vyniká obsahem cenných živin, vitamínů (C, A, K, B9), minerálů (draslík, fosfor, selen), antioxidantů i bioaktivních sloučenin, které likvidují volné radikály v těle, působí proti rakovině a dalším civilizačním chorobám.

Zdroj obrázku: Freepik

Více zdraví, méně stresu

Brokolice se nemusí jíst každodenně, přesto je vhodné ji zařadit do jídelníčku, protože napomáhá fungování štítné žlázy, snižuje hladinu špatného cholesterolu či cukru v krvi. Podle expertů je lékem při stresu, k tomu podporuje fungování nervové soustavy. Obsažená sloučenina kaempferol napomáhá regeneraci mozkových buněk po mrtvici nebo při zánětech, může přispívat k posílení mozkových funkcí a předcházet neurodegenerativním onemocněním. Syrovou brokolici doporučují též zubaři pro obsah vápníku a pro odstranění křivení zubů.

Doporučený článek:  Známé přírodní hnojivo používaly naše babičky. Nyní se na něj zapomnělo. Přitom prospívá více, než drahá chemie

Syrová, blanšírovaná i v páře

A na jaký způsob je brokolice nejzdravější? Brokolice se může konzumovat syrová, ale vhodnější je tuto zeleninu blanšírovat nebo připravovat v páře. Může se též smažit nebo péct spolu s dalšími druhy zeleniny a masem. Dlouhé tepelné zpracování může snížit množství prospěšných látek, proto se doporučuje blanšírování a vaření v páře. Vhodné je též přidávat brokolici do polévky nebo připravit přímo brokolicový krém. Brokolice může být při větších porcích hůře stravitelná a způsobovat plynatost.

Zdroj: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10376324/

Podobné články:

„Velká čísla na cenovce vidím dobře. Ale to co mě zajímá, schválně uvádíte drobným písmem,“ stěžovala jsem si v obchodě„Velká čísla na cenovce vidím dobře. Ale to co mě zajímá, schválně uvádíte drobným písmem,“ stěžovala jsem si v obchodě

Obří cenovky jsou nepřehlédnutelné a lákají k nákupu. Klasická nízká cena není vše, protože roli hraje i celková velikost balení. Výhodnost jakékoliv ceny zjistíme jen tak, když se podíváme na