Tyto nenápadné oranžové kuličky mají velmi nedoceněné vlastnosti. Pouhé tři plody denně mohou posílit imunitu, která je v podzimním a zimním období velmi křehká. Navíc toto ovoce dokáže bojovat i s nadbytečným tukem. Proto je důležité zařadit ho do každodenního jídelníčku.
Šťastný žaludek
Rakytník má příznivý vliv na střevní mikroflóru. Tato rostlina podporuje množení prospěšných střevních bakterií, které podle odborníků pomáhají udržovat zdravou tělesnou hmotnost. Bylo také prokázáno, že doplňování rakytníkového extraktu zabraňuje růstu tuku, zlepšuje hladinu lipidů a zabraňuje ztučnění jater. Tato rostlina je vynikajícím zdrojem omega-7 kyselin.
Tyto kyseliny jsou pro tělo nezbytné, lidský organismus si je však nedokáže sám vyrobit. Vědci prokázali, že ovlivňují objem tukových buněk, snižují pocit hladu a chuti a stimulují tělo ke spalování tělesného tuku. Kromě toho je rakytník zdrojem antioxidantů, kyseliny askorbové, vitaminu E a vitaminu K. Rakytník má také příznivý vliv na vzhled pokožky.
Oranžové zlato
Vědci prokázali, že šťáva získaná z rakytníku má příznivý vliv na postavu, a nejen to. Látky obsažené v této rostlině regulují expresi genů zodpovědných za přibývání na váze. Pití rakytníkové šťávy urychluje metabolismus a reguluje hlad. Je důležité vybírat pouze přírodní produkty na bázi této rostliny bez umělých přísad nebo cukru.
Odborníci na výživu upozorňují, že rakytníková šťáva je vynikajícím zdrojem antioxidantů, ale obsahuje málo cukrů. Nebude fungovat jako zázračný lék, po kterém kilogramy samy zmizí. Pokud ji však zařadíte do svého jídelníčku a zároveň budete dbát na zdravou a vyváženou stravu, můžete proces hubnutí urychlit. Rakytník je ideálním doplňkem zdravé redukční diety, kde je výživnou a energetickou bombou.
Zdroj: https://actavet.vfu.cz/media/pdf/actavet_2015084030257.pdf, https://www.medicalnewstoday.com/articles/sea-buckthorn-berries-may-benefit-diabetes-obesity, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21723364/, https://lipidworld.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12944-019-1065-9, https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2949866X23001296, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6943611/