Pravidelné pití kávy je zdravé, je prevencí i pro bezproblémové fungování ledvin

Je každodenní pití kávy zdravé? Vědci z lékařské fakulty Univerzity Johnse Hopkinse ve Spojených státech mají jasno. Známý a oblíbený nápoj má mimořádně příznivé vlastnosti na lidský organismus a lidé, kteří ho pravidelně popíjejí, mají menší pravděpodobnost, že budou trpět akutním selháním ledvin.

Káva má mnoho zdravotních benefitů

Mnozí lidé oceňují jedinečné aroma a chuť kávy natolik, že si bez ní nedovedou představit začátek dne. Vyplatí se ale pít kávu i z jiných než požitkářských důvodů? O blahodárných vlastnostech kávy se mluví již dlouho a nejnovější výzkum amerických vědců jen potvrzuje, že by nikdy neměla chybět v každodenním jídelníčku lidí, kterým záleží na zdraví.

Doporučený článek:  Zelenina je základem zdravého jídelníčku. I ona však dokáže tělu uškodit

Káva díky přítomnosti kofeinu působí na organismus povzbudivě. Proto máme po jejím vypití více energie a motivace k činnosti a můžeme se snadněji soustředit. Pod jejím vlivem nám rovněž mírně stoupne tlak, zrychlí se tep a tělo se více okysličuje. Byl prokázán také příznivý vliv na trávení a metabolismus. Zároveň pití kávy přispívá ke snížení rizika akutního selhání ledvin, pomáhá předcházet chronickým onemocněním a onemocnění jater.

Zdroj obrázku: Freepik

Výzkum probíhal 24 let

Stačí vypít alespoň jeden šálek černé kávy denně, i když samozřejmě více kávy výsledky jen zintenzivní. Ve studii sledovali vědci 14 000 lidí s průměrným věkem 54 let, a to po dobu 24 let. Ukázalo se, že více než tisíci a půl těchto lidí bylo diagnostikováno akutní selhání ledvin. Tím bylo vypozorováno, že konzumenti kávy měli o 11 až 15 % nižší pravděpodobnost rozvoje tohoto onemocnění.

Doporučený článek:  Jantaru si lidé cení po tisíce let. Díky tinktuře můžete jeho jedinečné účinky využít i vy

Je zajímavé, že výsledky výzkumu také potvrdily, že na množství zkonzumované kávy záleží. Lidé, kteří pili dva až tři šálky kávy denně, měli nejnižší riziko rozvoje selhání ledvin. Bylo to až o 23 % méně než u lidí, kteří kávu nepili. Podle vědců kofein s jinými biologicky aktivními sloučeninami zlepšuje hospodaření s kyslíkem v ledvinách.

Zdroj: https://www.medicalnewstoday.com/articles/2-3-cups-of-coffee-a-day-may-reduce-kidney-injury-risk-by-23

Podobné články: