Arekové ořechy způsobují závislost. Patří mezi nejužívanější drogy světa

Rakovina dutiny ústní každoročně postihuje až 1500 Čechů, přičemž toto onemocnění se týká oblasti úst nebo hltanu. Na celém světě si tuto diagnózu vyslechlo na 378 tisíc pacientů. Mezi hlavní rizikové faktory patří alkohol, kouření, HPV viry, ale také pravidelná konzumace určitých plodů, patří mezi ně zejména ořechy, které má většinová populace za zdravou pochoutku. Které ořechy jsou nebezpečné?

Zdraví škodlivé ořechy

Strava je klíčem ke zdraví, to je také důvod, proč se doporučuje jíst pravidelně různé druhy semínek nebo ořechů jako prevence kardiovaskulárních onemocnění a cukrovky. Podle Agentury pro výzkum rakoviny nemusí být všechny odrůdy zdravé, jak se obecně traduje. Konzumace arekových nebo také betelových ořechů může být značně škodlivá. Tento druh ořechů se konzumuje pro své účinky, jedná se o značně návykovou drogu, která je v asijských zemích legální a dostupná.

Zdroj obrázku: Freepik

Čtvrtá nejčastější droga

Arekové palmové ořechy se totiž používají při žvýkaní takzvaného betelu, kdy se ořech balí do betelového listu spolu s kouskem vápna. Tento druh stimulantu je čtvrtou nejčastější drogou hned po kofeinu a nikotinu, objevuje se těsně za alkoholem, přičemž žvýkáním se uvolňují alkaloidy a třísloviny způsobující omamné a euforické účinky. Uživatelé betelu mají často červenohnědé zuby a plivou tmavé sliny. Droga je populární zejména v jihovýchodní Asii.

Doporučený článek:  Prořezání stromů na zahradě může skončit pokutou. Zákon stanovuje přísná pravidla

Palmové ořechy a riziko rakoviny

Účinné látky betelu se vstřebávají ústní sliznicí, což u uživatelů, kteří žvýkají tuto drogu po dobu 10 až 15 let, zvyšuje riziko vzniku rakoviny ústní dutiny. Výsledky výzkumy byly zveřejněny v časopise Tobacco Control, kde zmiňují odborníci vysokou míru závislosti konzumentů, kterým pravidelné žvýkaní způsobuje oslabení orální podslizniční vrstvy. Tento stav následně vede k rozvoji karcinomu a rakoviny ústní dutiny.

Zdroj: https://www.bbc.com/news/health-31921207

Podobné články:

Kedlubna obohatí jídelníček syrová i jako součást vařených pokrmů. Ne vždy však prospějeKedlubna obohatí jídelníček syrová i jako součást vařených pokrmů. Ne vždy však prospěje

Kedlubny milujeme nejen pro jejich chuť, ale také mají skvělé účinky na naše zdraví. Jejich nutriční hodnota je obrovská. Můžete si je dát syrové, nebo si je naložit, obojí je