Květiny mohou dělat radost nejen ve váze. Některé květy rozveselí také dobroty na talíři

Květiny vypadají krásně ve váze, ale i na talíři. Zdobí se s nimi dorty, zákusky a mnoho jiných dobrot. Nevybírejte takové, které rostou u silnic, u fabrik, které jsou hnojené a stříkané chemií. Sbírejte pouze jedlé květy, které znáte a rostou na čistých místech. Pokud si nejste jistí, o kterou jde rostlinu, nesbírejte je! Také se je snažte trhat vždy ráno po uschnutí rosy nebo později odpoledne, kdy po rose nejsou ani stopy.

Zdroj obrázku: Freepik

Těmto květům věnujte pozornost

Jak jsme již zmínili, nesbírejte takové květiny, které neznáte. Také netrhejte květy například kosatce, rododendronu, hrachoru, hortenzie, oleandru a stračky. Tyto květy jsou jedovaté, takže na talíř rozhodně nepatří. Krásné a vonící si vychutnejte v sezóně. Pokud si je chcete dopřát i v zimě, neuskladňujte je do lednice nebo do mrazáku, ale nasušte je. Před konzumací je ideální silné květy pod proudem vody umýt. Ty slabší a tenké květy rozložte na papír a počkejte pár minut. Vylezou z nich malí broučci, které jíst rozhodně nechcete.

Doporučený článek:  Připravte rostliny na dovolenou. Příjemné klima a samozavlažování je udrží spokojené i několik týdnů

Jak květy sušit

Abyste si květy užili i v zimě, je dobré jejich okvětní lístky usušit. Můžete je natrhat a umístit do sušičky na ovoce. Další možnost je rozložit květy na papír a dát je na teplé místo bez zvýšené vlhkosti. Nedoporučujeme přímé sluneční světlo, listy by se začaly deformovat. Je možné je sušit i několik hodin v troubě při velmi nízké teplotě.

Zdroj obrázku: Freepik

K čemu se hodí a jaké zvolit?

Některé květy chutnají sladce, jiné zase kořeněně, ale většina z nich je nabitá antioxidanty, vitamíny a minerálními látkami. Dodávají pokrmům lahodnou chuť, ale i charakter a barvu. Například taková sedmikráska má mírně mátovou příchuť. Lze ji přidat do polévek, ale i omáček a pomazánek, na chléb místo pažitky a tak dále. jsou úžasné také v nápojích. Luční jetel se naopak hodí k rýži, salátům a kořeněnému masu. Lichořeřišnice je vhodná do paštik, sýrů, vajec a může nahradit i rukolu. Levandule je chuťově dokonalá a skvěle slouží jako koření. V paštikách, na mase, v dezertech, zmrzlinách a tam, kde vás napadne. V kombinaci s oreganem a bazalkou je dokonalá.

Zdroj: https://www.southernliving.com/food/entertaining/edible-flowers

Podobné články: