Květiny vypadají krásně ve váze, ale i na talíři. Zdobí se s nimi dorty, zákusky a mnoho jiných dobrot. Nevybírejte takové, které rostou u silnic, u fabrik, které jsou hnojené a stříkané chemií. Sbírejte pouze jedlé květy, které znáte a rostou na čistých místech. Pokud si nejste jistí, o kterou jde rostlinu, nesbírejte je! Také se je snažte trhat vždy ráno po uschnutí rosy nebo později odpoledne, kdy po rose nejsou ani stopy.
Těmto květům věnujte pozornost
Jak jsme již zmínili, nesbírejte takové květiny, které neznáte. Také netrhejte květy například kosatce, rododendronu, hrachoru, hortenzie, oleandru a stračky. Tyto květy jsou jedovaté, takže na talíř rozhodně nepatří. Krásné a vonící si vychutnejte v sezóně. Pokud si je chcete dopřát i v zimě, neuskladňujte je do lednice nebo do mrazáku, ale nasušte je. Před konzumací je ideální silné květy pod proudem vody umýt. Ty slabší a tenké květy rozložte na papír a počkejte pár minut. Vylezou z nich malí broučci, které jíst rozhodně nechcete.
Jak květy sušit
Abyste si květy užili i v zimě, je dobré jejich okvětní lístky usušit. Můžete je natrhat a umístit do sušičky na ovoce. Další možnost je rozložit květy na papír a dát je na teplé místo bez zvýšené vlhkosti. Nedoporučujeme přímé sluneční světlo, listy by se začaly deformovat. Je možné je sušit i několik hodin v troubě při velmi nízké teplotě.
K čemu se hodí a jaké zvolit?
Některé květy chutnají sladce, jiné zase kořeněně, ale většina z nich je nabitá antioxidanty, vitamíny a minerálními látkami. Dodávají pokrmům lahodnou chuť, ale i charakter a barvu. Například taková sedmikráska má mírně mátovou příchuť. Lze ji přidat do polévek, ale i omáček a pomazánek, na chléb místo pažitky a tak dále. jsou úžasné také v nápojích. Luční jetel se naopak hodí k rýži, salátům a kořeněnému masu. Lichořeřišnice je vhodná do paštik, sýrů, vajec a může nahradit i rukolu. Levandule je chuťově dokonalá a skvěle slouží jako koření. V paštikách, na mase, v dezertech, zmrzlinách a tam, kde vás napadne. V kombinaci s oreganem a bazalkou je dokonalá.
Zdroj: https://www.southernliving.com/food/entertaining/edible-flowers