Levandulová tinktura uleví při bolestech i stresu. Snadno ji lze připravit z několika ingrediencí

Levandule je oblíbená především pro svou vůni, zaujme ale i fialovými květy a léčivými vlastnostmi. Kvůli těm se ostatně používá už po staletí. Uklidňuje, ulevuje od bolesti, má antibakteriální vlastnosti a podporuje trávení. Patří do stejné čeledi rostlin jako meduňka, máta a bazalka a je známo více než 40 druhů, které mají barvu od modrofialové až po bílou.

Léčí bolesti a zažívací obtíže

Už ve starověkém Egyptě se levandulový olej používal v procesu mumifikace. Postupem času začal sloužit jako přísada do koupele, do kosmetiky a parfémů nebo jako vůně do pracích prostředků. Samozřejmě se levandule používala i při vaření. K léčivým účinkům se využívají jak květy, tak listy. Odpradávna jsou polštářky plněné touto rostlinou doporučovány při poruchách spánku a nespavosti.

Doporučený článek:  Oslaďte si život čerstvými šťávami. Udrží cholesterol v normě, zákeřné nemoci se vám vyhnou

Levandule dokáže zmírnit bolesti hlavy a migrény. Účinně zmírňuje také menstruační bolesti a její konzumace může pomoci při zažívacích potížích. Levandulový olej má antibakteriální, antivirové, protiplísňové a protizánětlivé vlastnosti. Zklidňuje příznaky akné, poskytuje úlevu od kožních problémů, jako je lupénka nebo vyrážka, a účinně snižuje bolest a svědění po bodnutí hmyzem. Urychluje hojení ran a hojí popáleniny.

Zdroj obrázku: Freepik

Jak vyrobit domácí tinkturu z levandule?

Konzumace levandule v běžném množství se nespojuje s žádnými negativními účinky, krátkodobé užívání perorálních doplňků je zcela bezpečné. Levandulový olej však může být toxický a způsobit střevní křeče a nevolnost. U některých lidí po aplikaci na kůži může způsobit alergickou reakci. Levandule se nedoporučuje kombinovat s některými léky.

Doporučený článek:  Bobkový list nechybí v žádné kuchyni. Málokdo však zná jeho jedinečné použití v koupelně

Levanduli lze využít k výrobě tinktury. Potřebovat budete 7 až 8 lžic sušených květů, 500 ml 40% alkoholu, 500 ml 80% lihu, 3 citrony, 1 pomeranč, 400 g medu, hřebíček a zázvor. Citron a pomeranč spařte a oloupejte, nakrájejte na plátky a vhoďte do sklenice. Přidejte levanduli, pár hřebíčků a tři špetky zázvoru. Zalijte alkoholem a odložte na tmavé místo na dva týdny. Nakonec sceďte.

Zdroj: https://practicalselfreliance.com/lavender-tincture/

Podobné články: