Levandulová tinktura uleví při bolestech i stresu. Snadno ji lze připravit z několika ingrediencí

Levandule je oblíbená především pro svou vůni, zaujme ale i fialovými květy a léčivými vlastnostmi. Kvůli těm se ostatně používá už po staletí. Uklidňuje, ulevuje od bolesti, má antibakteriální vlastnosti a podporuje trávení. Patří do stejné čeledi rostlin jako meduňka, máta a bazalka a je známo více než 40 druhů, které mají barvu od modrofialové až po bílou.

Léčí bolesti a zažívací obtíže

Už ve starověkém Egyptě se levandulový olej používal v procesu mumifikace. Postupem času začal sloužit jako přísada do koupele, do kosmetiky a parfémů nebo jako vůně do pracích prostředků. Samozřejmě se levandule používala i při vaření. K léčivým účinkům se využívají jak květy, tak listy. Odpradávna jsou polštářky plněné touto rostlinou doporučovány při poruchách spánku a nespavosti.

Doporučený článek:  Měsíček nesmí chybět na žádné zahradě. Květy vytvoří krásnou dekoraci a vyléčí každý zánět

Levandule dokáže zmírnit bolesti hlavy a migrény. Účinně zmírňuje také menstruační bolesti a její konzumace může pomoci při zažívacích potížích. Levandulový olej má antibakteriální, antivirové, protiplísňové a protizánětlivé vlastnosti. Zklidňuje příznaky akné, poskytuje úlevu od kožních problémů, jako je lupénka nebo vyrážka, a účinně snižuje bolest a svědění po bodnutí hmyzem. Urychluje hojení ran a hojí popáleniny.

Zdroj obrázku: Freepik

Jak vyrobit domácí tinkturu z levandule?

Konzumace levandule v běžném množství se nespojuje s žádnými negativními účinky, krátkodobé užívání perorálních doplňků je zcela bezpečné. Levandulový olej však může být toxický a způsobit střevní křeče a nevolnost. U některých lidí po aplikaci na kůži může způsobit alergickou reakci. Levandule se nedoporučuje kombinovat s některými léky.

Doporučený článek:  Česnek je třeba přidat do pokrmů ve správný čas. Jinak ztrácí aroma i cenné živiny

Levanduli lze využít k výrobě tinktury. Potřebovat budete 7 až 8 lžic sušených květů, 500 ml 40% alkoholu, 500 ml 80% lihu, 3 citrony, 1 pomeranč, 400 g medu, hřebíček a zázvor. Citron a pomeranč spařte a oloupejte, nakrájejte na plátky a vhoďte do sklenice. Přidejte levanduli, pár hřebíčků a tři špetky zázvoru. Zalijte alkoholem a odložte na tmavé místo na dva týdny. Nakonec sceďte.

Zdroj: https://practicalselfreliance.com/lavender-tincture/

Podobné články:

Mátový čaj příjemně zklidní žaludek a uvolní napětí. Při pálení žáhy ale ještě víc přitížíMátový čaj příjemně zklidní žaludek a uvolní napětí. Při pálení žáhy ale ještě víc přitíží

Pálení žáhy je jeden z nejčastějších žaludečních neduhů, který trápí mnoho lidí. Můžete si na něj samozřejmě koupit léky, ale hodně lidí vám také poradí domácí léky. Některé z nich

Hřebíček je víc než vánoční koření. Nastartuje metabolismus, uleví od bolesti a vyžene parazity z tělaHřebíček je víc než vánoční koření. Nastartuje metabolismus, uleví od bolesti a vyžene parazity z těla

I když ho používáme většinou v zimě, vyplatí se hřebíček využít také v jiných obdobích. Hřebíček používáme hlavně k výrobě svařeného vína, ale hřebíčkový nálev si můžete dávat po celý

Otoky trápí velké procento lidí. Málokdo ví, že nejrychlejší pomoc přinese obyčejná zelenina do polévkyOtoky trápí velké procento lidí. Málokdo ví, že nejrychlejší pomoc přinese obyčejná zelenina do polévky

Otoky nohou po dlouhém dni mohou být nepříjemným a bolestivým onemocněním. V mezibuněčných prostorech se totiž hromadí přebytečná voda, která není z dolních končetin správně odváděna. Nohy, kotníky a lýtka mohou