Švestek je všude plno. Samotné ke svačince nebo v džemu potěší každou buňku v těle

Švestky jsou velmi oblíbeným ovocem, které najdeme nejen u silnic, ale také si můžeme strom zasadit na zahradě a radovat se z domácích plodů. Dát si je můžeme čerstvé nebo si je nasušit. Hodí se do dezertů a různých koláčů, protože jsou sladké a vynikající svačinkou. Mají také spoustu vitaminů a minerálů, které naše tělo potřebuje. Jsou ale lepší sušené, nebo čerstvé?

Švestky najdeme v létě na každém kroku

Švestek existuje více než 6 tisíc odrůd po celém světě. Samozřejmě v různých zemích se vyskytují určité druhy, podle toho, v jakém rostou podnebí. Většinou jsou ale tmavě modré, mají pecku a stromy jsou snadno udržitelné. Švestka pak může plodit každý rok a zásoby švestek se mohou hodně rozrůst. Proto lidé myslí na to, jak je co nejrychleji zpracovat. Jednou z možností je nasušení, ale také si z nich můžete uvařit džem nebo marmeládu.

Doporučený článek:  I když kvůli ní lidé pláčou, vždycky jim pomůže: cibule uleví při nachlazení a pročistí organismus

Švestky jsou vhodné i na zavaření kompotů, které pak v zimě jako když najdete. Jsou bohaté například na vitamin C, který podporuje imunitu, ale také vitamin A, který potřebujeme pro krásný vzhled pokožky, a vitamin E, který je známý jako elixír mládí. Obsahují také antioxidanty, které neutralizují toxické látky v těle a pomáhají je vylučovat z těla ven. Strava bohatá na vitamin E zaručí, že se budete cítit plní energie.

Zdroj obrázku: Freepik

Švestky navodí dobrou náladu

Konzumací švestek můžete podpořit také svou náladu. Obsahují totiž vitaminy skupiny B, které zajistí dobrou práci nervového systému, a tím pádem se budete cítit dobře a budete překypovat dobrou náladou. Jestliže vám nevyšel den, dejte si tři švestky a uvidíte, že vám bude hned lépe. Obsahují také železo, vápník nebo fosfor. Všechny tyto látky potřebujeme ke správnému fungování těla.

Doporučený článek:  Sušené švestky jsou svačinkou na celou zimu

Švestky jsou vhodné také v případě, že potřebujete doplnit vlákninu. Ta mnohým chybí a lidé ji nahrazují doplňky stravy. Přitom je velmi snadné najít potraviny, které si můžete dát a vlákninu doplnit přírodně. Vláknina zajistí, že budete mít trávicí systém v pořádku a nebude vás trápit například zácpa nebo jiné problémy se střevy nebo žaludkem. A jestli si vyberete sušené, nebo čerstvé, záleží pouze na vás.

Zdroj: https://www.medicalnewstoday.com/articles/plum-nutrition-facts

Podobné články:

V zelené je síla. Se zeleninou v této barvě se nemusíte bát nemocí ani rychlého stárnutíV zelené je síla. Se zeleninou v této barvě se nemusíte bát nemocí ani rychlého stárnutí

Brokolice, zelí, hlávkový salát, petržel, celer nebo špenát se řadí mezi tzv. zelenou zeleninu. A všechny tyto druhy obsahují mnoho cenných živin, vitamínů a minerálů, které tělo potřebuje pro správné

Rajčata prospějí v syrové i vařené formě. Málokterá zelenina nabízí tolik chutných variantRajčata prospějí v syrové i vařené formě. Málokterá zelenina nabízí tolik chutných variant

Rajčata patří mezi oblíbenou zeleninu, kterou si můžeme snadno vypěstovat nejen doma na zahradě, ale také na balkoně nebo terase. Rajčata, která si vypěstujeme sami, budou mít úplně jinou chuť

Zavařování může trvat jen pár minut. Stačí využít netradiční metodu, kterou si zamilujeteZavařování může trvat jen pár minut. Stačí využít netradiční metodu, kterou si zamilujete

Léto je vždy plné čerstvého ovoce a zeleniny. Většina z nás ale nedokáže sníst všechny zásoby, které si vypěstujeme na zahradě. Vyhazovat lahodné plodiny je obrovská škoda. V tuto chvíli přichází