Jedlé květy obohatí pokrmy vůní a krásnou barvou

Řezané květiny se s oblibou používají pro dekorování interiérů včetně jídelních stolů. V poslední době jsou populární též květy, které zdobí pokrmy na talíři nebo dezerty ve vitríně, navíc jsou jedlé, a dokonce zdraví prospěšné. Obsahují totiž velké množství antioxidantů, které příznivě působí na organismus. Tyto jedlé květy se mohou konzumovat též samostatně. Jaké druhy těchto květin rostou i na podzim?

Zdroj antioxidantů proti stresu i stárnutí

Móda nebo vrchol gastronomie? Pojídání jedlých květů není nic nového, už v dobách našich babiček se v rámci lidového léčitelství používala řada rostlin včetně listů, květů nebo stonků k přímé konzumaci. První zmínky o tomto trendu pocházejí dokonce z 2. století před naším letopočtem, přičemž se týkají nejen římské říše, ale též asijských a blízkovýchodních oblastí. Květy měli ve svém jídelníčku též původní američtí obyvatelé. Není divu, jedlé květy jsou zásobárnou antioxidantů, které působí proti oxidačnímu stresu a proti volným radikálům v těle, působí proti stárnutí a k tomu snižují riziko závažných civilizačních chorob.

Doporučený článek:  Na podzim péče o zahradu nekončí. Správné hnojení rostliny posílí před krutými mrazy
Zdroj obrázku: Freepik

Intenzivní barva značí větší prospěšnost

Mnoho rostlinných druhů obsahuje sloučeniny v přírodní formě, která pomáhá tělu vstřebávat další potřebné živiny. Je to příklad vitamínu C ze zelených listů, který napomáhá absorpci železa kupříkladu z masa. Při konzumaci jedlých květů je dobré se řídit barvou, ty s vyšší intenzitou totiž obsahují více aktivních látek. To platí u měsíčku lékařského, který obsahuje účinné flavonoidy, saponiny a fenolové glykosidy. Jeho výhodou je, že kvete až do prvních mrazíků. Oranžové okvětní lístky se mohou přidat do salátů, na dezerty, ale také do polévek nebo na rýži.

Doporučený článek:  Pivoňka okouzlí krásou i omamnou vůní. Málokdo však zná její jedinečné účinky na lidské zdraví

Levandule na nervy a astry na odkašlávání

Mezi další oblíbené jedlé květy, ze kterých se dokonce připravuje chutný sirup, je levandule. Patří mezi nejvýznamnější bylinky ve Středomoří, k tomu obsahuje velké množství esenciálních olejů, které se používají v kosmetice i v gastronomii. Dodá skvělou chuť dezertům, které získají na zajímavosti, k tomu má levandule uklidňující účinky a působí pozitivně na nervovou soustavu. Léčivé účinky mají též astry, které se používají do čajů a na ozdobu pokrmů, protože se vyskytují v mnoha pestrých barvách. Jsou sice kyselejší, ale pomáhají s odkašláváním, k tomu záplava barevných okvětních lístků v polévce potěší i na duši.

Zdroj: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9513602/, https://www.mdpi.com/2072-6643/14/12/2470/pdf, https://economictimes.indiatimes.com/magazines/panache/add-flower-power-to-your-daily-diet-lavender-dandelion-hibiscus-are-packed-with-antioxidants-vitamins/articleshow/64836733.cms, https://draxe.com/nutrition/edible-flowers/, https://www.healthline.com/nutrition/edible-flowers, https://whatscookingamerica.net/edibleflowers/edibleflowersmain.htm, https://www.lushome.com/edible-flower-cuisine-gorgeous-food-presentation/14892

Podobné články:

Nádherné hortenzie mohou zdobit také balkón nebo interiér. Jejich nenáročné podmínky jim dokáže zajistit každýNádherné hortenzie mohou zdobit také balkón nebo interiér. Jejich nenáročné podmínky jim dokáže zajistit každý

Při výběru vhodných pokojovek nebo okrasných květin na zahradu lidé často zapomínají na hortenzie. Přitom se jedná o velmi krásné rostlinky s bohatým květenstvím a velice pestrou paletou barev. Hortenzie

Narcisy mohou ve váze vydržet dlouho krásné. Stačí je správně střihnout a nešetřit vodouNarcisy mohou ve váze vydržet dlouho krásné. Stačí je správně střihnout a nešetřit vodou

Narcisy zaujmou nejen svými velkými květy, ale také barvou. Žlutá přinese do vaší domácnosti jarní náladu a na jídelním stole se budou skvěle vyjímat především ve velikonočním období. Nejsou to