Jedlé květy obohatí pokrmy vůní a krásnou barvou

Řezané květiny se s oblibou používají pro dekorování interiérů včetně jídelních stolů. V poslední době jsou populární též květy, které zdobí pokrmy na talíři nebo dezerty ve vitríně, navíc jsou jedlé, a dokonce zdraví prospěšné. Obsahují totiž velké množství antioxidantů, které příznivě působí na organismus. Tyto jedlé květy se mohou konzumovat též samostatně. Jaké druhy těchto květin rostou i na podzim?

Zdroj antioxidantů proti stresu i stárnutí

Móda nebo vrchol gastronomie? Pojídání jedlých květů není nic nového, už v dobách našich babiček se v rámci lidového léčitelství používala řada rostlin včetně listů, květů nebo stonků k přímé konzumaci. První zmínky o tomto trendu pocházejí dokonce z 2. století před naším letopočtem, přičemž se týkají nejen římské říše, ale též asijských a blízkovýchodních oblastí. Květy měli ve svém jídelníčku též původní američtí obyvatelé. Není divu, jedlé květy jsou zásobárnou antioxidantů, které působí proti oxidačnímu stresu a proti volným radikálům v těle, působí proti stárnutí a k tomu snižují riziko závažných civilizačních chorob.

Doporučený článek:  Prostřihání dodá pivoňkám sílu na zimu
Zdroj obrázku: Freepik

Intenzivní barva značí větší prospěšnost

Mnoho rostlinných druhů obsahuje sloučeniny v přírodní formě, která pomáhá tělu vstřebávat další potřebné živiny. Je to příklad vitamínu C ze zelených listů, který napomáhá absorpci železa kupříkladu z masa. Při konzumaci jedlých květů je dobré se řídit barvou, ty s vyšší intenzitou totiž obsahují více aktivních látek. To platí u měsíčku lékařského, který obsahuje účinné flavonoidy, saponiny a fenolové glykosidy. Jeho výhodou je, že kvete až do prvních mrazíků. Oranžové okvětní lístky se mohou přidat do salátů, na dezerty, ale také do polévek nebo na rýži.

Doporučený článek:  Muškáty milují slunce a vodu. Rok co rok mohou zasypat balkon záplavou květů

Levandule na nervy a astry na odkašlávání

Mezi další oblíbené jedlé květy, ze kterých se dokonce připravuje chutný sirup, je levandule. Patří mezi nejvýznamnější bylinky ve Středomoří, k tomu obsahuje velké množství esenciálních olejů, které se používají v kosmetice i v gastronomii. Dodá skvělou chuť dezertům, které získají na zajímavosti, k tomu má levandule uklidňující účinky a působí pozitivně na nervovou soustavu. Léčivé účinky mají též astry, které se používají do čajů a na ozdobu pokrmů, protože se vyskytují v mnoha pestrých barvách. Jsou sice kyselejší, ale pomáhají s odkašláváním, k tomu záplava barevných okvětních lístků v polévce potěší i na duši.

Zdroj: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9513602/, https://www.mdpi.com/2072-6643/14/12/2470/pdf, https://economictimes.indiatimes.com/magazines/panache/add-flower-power-to-your-daily-diet-lavender-dandelion-hibiscus-are-packed-with-antioxidants-vitamins/articleshow/64836733.cms, https://draxe.com/nutrition/edible-flowers/, https://www.healthline.com/nutrition/edible-flowers, https://whatscookingamerica.net/edibleflowers/edibleflowersmain.htm, https://www.lushome.com/edible-flower-cuisine-gorgeous-food-presentation/14892

Podobné články: