Za plesnivěním nakládaných okurek stojí často chyby při jejich přípravě

Správně připravené kyselé okurky jsou i po několika měsících stále nádherně křupavé. Většina z nás jejich chuť miluje a mnoho lidí si je také nakládá doma. Bohužel při celém procesu můžete udělat chyby, které způsobí problémy. Uvnitř sklenic se může vytvořit plíseň, která zničí celou úrodu. Poradíme vám, jak tomu zabránit.

Jak rozeznat plíseň od ovčí kůže?

V první řadě musíte poznat skutečnou plíseň na okurkách. Může se u nich totiž vytvořit i tzv. ovčí kůže. Ta vypadá sice ošklivě, ale pro naše zdraví není vůbec škodlivá. Jestli je na hladině tenká, rovnoměrná vrstva bílého povlaku bez zápachu, jedná se o ovčí kůži. Jde o výsledek bakterií, které jsou ve sklenici aktivní. Naštěstí okurky stále můžete jíst.

Doporučený článek:  Borůvky posilují zdravou mysl a udržují tělo v kondici

Plíseň má vždy šedé nebo zelené zabarvení a vytvoří se silnější vrstva. Navíc plíseň spolehlivě poznáte, jakmile si k okurkám čichnete. Okurky budou také měkké a mazlavé. Jestli se vám plíseň objeví u kyselých okurek, musíte je okamžitě všechny vyhodit. Při konzumaci této zeleniny byste totiž riskovali vážné zdravotní problémy. Navíc vám zaručeně nebudou chutnat.

Zdroj obrázku: Freepik

Jakou chybu jste udělali při nakládání okurek?

Velkou chybou, kterou můžete snadno udělat, je málo láku v okurkách. Jakmile nebudou okurky dostatečně ponořené v láku, rychle se zkazí. Tekutina je má chránit před bakteriemi a plísní. Stejně tak je musíte do sklenice správně poskládat. Zelenina musí být u sebe poměrně těsně a musíte použít co nejvíce zeleniny. Jakmile tam bude hodně prostoru, okurky se zkazí.

Doporučený článek:  Hydrataci organismu v létě podpoří zelenina s vysokým obsahem vody

Existuje také poměrně jednoduchý způsob, jak zajistit delší trvanlivost okurek. Přidejte do láku trochu cukru. Ten bude fungovat jako konzervační prostředek a okurky budou i po měsících stále dokonale pevné a křupavé. Držte se těchto tipů a již nikdy nebudete muset kupovat kyselé okurky v obchodě. Navíc můžete zkoušet různé recepty a dosáhnout vždy trochu jiné chuti.

Zdroj: https://www.healthycanning.com/mould-home-preserves/

Podobné články: