Domácí džemy z vlastního ovoce jsou radost i pochoutka. S několika triky se vždy podaří

Máte tak velké množství ovoce ze zahrady, že přemýšlíte, jak jej zpracovat a uchovat na zimu? Jistě jste už přemýšleli nad tím, že se pokusíte připravit džemy. Jedná se o velmi oblíbený způsob zpracovávání přebytků ze zahrad. Pravdou je, že na přípravě džemů opravdu není vůbec nic složitého, chce to jen trochu toho času, který je v dnešní moderní době velmi vzácný. Pokud si jej ovšem uděláte a do džemů se opravdu pustíte, měli byste dodržet několik níže zmíněných zásad, které jsou velmi důležité k tomu, abyste dokázali džemy uchovat po dlouhou dobu a aby byly opravdu chutné. Co vše je nutné během přípravy džemů dodržet?

Doporučený článek:  Podzimní listí lze na zahradě využít jako mulč nebo pro obohacení kompostu

Správné načasování sklizně ovoce

Mysleli jste si, že stačí jednoduše zajít na zahradu a ovoce prostě sklidit? Omyl! Je velmi důležité, kdy ovoce sklízíte. Pokud jej sklidíte v nevhodnou dobu, mohlo by vám v zavařeninách dělat pořádnou neplechu. Nikdy nesklízejte ovoce po dešti. Nechte jej alespoň 3 dny, aby se mělo čas zbavit přebytečné vody. Hnijící zavařeniny byste museli vyhodit, proto se toho vyvarujte. Ovoce s přebytečnou vodou má později sklony k hnití a vaše práce by tak mohla být zničena. Džemy nezavařujte podle nálady, ale spíše podle toho, jaké je zrovna počasí.

Doporučený článek:  Osvědčené tipy zahrádkářů dopomůžou k bohatší úrodě
Zdroj obrázku: Freepik

Dokonale čisté nádoby pro umístění džemů

Myslete také na to, že džemy nemůžete umisťovat do žádné sklenice, kterou si jen tak přinesete ze sklepa. Ovoce je velmi náchylné na nečistoty a je proto velmi důležité, aby byly sklenice i s víčky důkladně vyvařené ve vroucí vodě na sporáku, nebo můžete využít také sterilizaci v horkovzdušné troubě. Jde jen o to, aby se ze sklenic dostaly i ty nejmenší částečky špíny. Pokud by vám nějaké smítko zůstalo uvězněné s džemem uvnitř, mohli byste po nějakém čase najít v džemu pokrývku plísně. Také je namístě si uvědomit, že zavařené ovoce ve sklenici pracuje, a proto potřebuje trochu místa, sklenice tedy nemůže být naplněná až po samý okraj.

Zdroj: https://www.finedininglovers.com/article/how-make-perfect-jam-science-jam

Podobné články: