Máte tak velké množství ovoce ze zahrady, že přemýšlíte, jak jej zpracovat a uchovat na zimu? Jistě jste už přemýšleli nad tím, že se pokusíte připravit džemy. Jedná se o velmi oblíbený způsob zpracovávání přebytků ze zahrad. Pravdou je, že na přípravě džemů opravdu není vůbec nic složitého, chce to jen trochu toho času, který je v dnešní moderní době velmi vzácný. Pokud si jej ovšem uděláte a do džemů se opravdu pustíte, měli byste dodržet několik níže zmíněných zásad, které jsou velmi důležité k tomu, abyste dokázali džemy uchovat po dlouhou dobu a aby byly opravdu chutné. Co vše je nutné během přípravy džemů dodržet?
Správné načasování sklizně ovoce
Mysleli jste si, že stačí jednoduše zajít na zahradu a ovoce prostě sklidit? Omyl! Je velmi důležité, kdy ovoce sklízíte. Pokud jej sklidíte v nevhodnou dobu, mohlo by vám v zavařeninách dělat pořádnou neplechu. Nikdy nesklízejte ovoce po dešti. Nechte jej alespoň 3 dny, aby se mělo čas zbavit přebytečné vody. Hnijící zavařeniny byste museli vyhodit, proto se toho vyvarujte. Ovoce s přebytečnou vodou má později sklony k hnití a vaše práce by tak mohla být zničena. Džemy nezavařujte podle nálady, ale spíše podle toho, jaké je zrovna počasí.
![](https://gardening.cz/wp-content/uploads/img_6492d6bec1abe.jpg)
Dokonale čisté nádoby pro umístění džemů
Myslete také na to, že džemy nemůžete umisťovat do žádné sklenice, kterou si jen tak přinesete ze sklepa. Ovoce je velmi náchylné na nečistoty a je proto velmi důležité, aby byly sklenice i s víčky důkladně vyvařené ve vroucí vodě na sporáku, nebo můžete využít také sterilizaci v horkovzdušné troubě. Jde jen o to, aby se ze sklenic dostaly i ty nejmenší částečky špíny. Pokud by vám nějaké smítko zůstalo uvězněné s džemem uvnitř, mohli byste po nějakém čase najít v džemu pokrývku plísně. Také je namístě si uvědomit, že zavařené ovoce ve sklenici pracuje, a proto potřebuje trochu místa, sklenice tedy nemůže být naplněná až po samý okraj.
Zdroj: https://www.finedininglovers.com/article/how-make-perfect-jam-science-jam