Dvířka v lednici jsou praktická pro ukládání potravin, ne vše tam ale skutečně patří

Správné skladování potravin v chladničce umožňuje prodloužit jejich čerstvost a výrazně snižuje riziko plýtvání a rozvoje škodlivých mikrobů. Bohužel jen vložit produkty do lednice po návratu z obchodu nestačí. Skladování má svá pravidla, která mnozí z nás podceňují. Zjistěte, co se za žádných okolností nesmí ocitnout ve dveřích lednice.

Základem je čistá lednice

V první řadě byste měli pravidelně čistit vnitřek lednice. Uchovávání potravin ve vzduchotěsných nádobách a odstraňování nečistot (například rozlitého mléka), jakmile si jich všimnete, přispívá k udržení hygieny. Obecně platí, že teplota uvnitř chladničky by neměla být vyšší než 5 °C a v mrazáku -15 °C. V opačném případě se mohou škodlivé bakterie a plísně rychle šířit a potraviny se budou kazit rychleji.

Doporučený článek:  Hortenzie a rododendrony patří k největším pokladům zahrady. Díky kávě budou ještě krásnější

Dvířka lednice jsou specifickým místem. Časté otevírání způsobuje v tomto místě velké teplotní výkyvy a je obtížné udržet optimální podmínky pro produkty vyžadující stálé nízké teploty. Mezi ně patří například mléko, které by mělo být umístěné vždy v zdaní části lednice. I když to není tak praktické, udrží ho to déle čerstvé.

Zdroj obrázku: Freepik

Co dál neskladovat ve dvířkách a co naopak ano?

Ve dvířkách neskladujte ani vejce, což může být pro spoustu lidí překvapení, protože právě výrobci ledniček sem umisťují speciální přihrádky. Jejich uchovávání na tomto místě výrazně snižuje jejich trvanlivost. Ani syrové maso neskladujte ve dvířkách lednice. To se týká i mořských plodů. Když už, umístěte je na nejnižší polici chladničky.

Doporučený článek:  Zavařování může trvat jen pár minut. Stačí využít netradiční metodu, kterou si zamilujete

Není zcela nutné vše z dvířek lednice vyndat. Police na dveřích jsou stále cenným a praktickým prostorem. Jen je třeba počítat s tím, že nejlépe se zde bude dařit potravinám, které nejsou tak citlivé na změny teplot a nekazí se moc rychle. Bez obav sem můžeme dát kečup, čerstvý rajčatový protlak nebo marmeládu, dále hořčici a dochucovací omáčky. Klidně sem vložte i minerální vody a džusy v kartonech.

Zdroj: https://www.eatingwell.com/article/7937278/foods-you-should-never-store-in-the-refrigerator-door/

Podobné články:

Podzimní prořezání zajistí bohatou úrodu angreštu příští rokPodzimní prořezání zajistí bohatou úrodu angreštu příští rok

Každý pěstitel touží po bohaté sklizni, u některých ovocných keříků je snadné plodnost ovlivnit, zejména u všech odrůd angreštu. Oblíbeným trikem zkušených zahradníků je každoroční prořezání keřů. Stačí jeden rok

Jednoduché triky zkušených zahrádkářů udrží půdo kvalitní a plnou důležitých živin po celý rokJednoduché triky zkušených zahrádkářů udrží půdo kvalitní a plnou důležitých živin po celý rok

Je známým faktem, že důsledkem lidské činnosti půda ztrácí svou kvalitu. Například pokud je nadměrně využívána k pěstování rostlin, přichází o svůj podíl živin a organické hmoty. V případě, že nedojde k řešení

Prořezání ovocných stromů zajistí bohatou úrodu každý rok. Základní postup zvládne každýProřezání ovocných stromů zajistí bohatou úrodu každý rok. Základní postup zvládne každý

Řez ovocných stromů je jedním ze základních a nejdůležitějších ošetření, která ovlivňují kvalitu úrody. Stromy na zahradě díky němu rychleji vyvíjejí mladé výhonky, rychleji kvetou a více plodí. Navíc se