Díky jednoduchému triku půjdou vařená vajíčka snadno oloupat. Pomůže obyčejná jehla

Máte rádi vařená vejce? Jsou velmi zdravou a plnohodnotnou potravinou napěchovanou bílkovinami a dalšími prospěšnými látkami. Po uvaření vajíčka je však někdy obtížné jej oloupat. Stává se, že část vajíčka se odloupne společně se skořápkou. Řekneme vám, co dělat, aby se vajíčko jednoduše oddělilo od skořápky. Pomocí tohoto chytrého triku se naučíte, jak vařit perfektní vejce natvrdo.

Jak správně vařit vejce, aby šlo jednoduše oloupat

Než začnete vařit vejce, vyjměte je z chladničky a počkejte, až se zahřejí na pokojovou teplotu. Nyní budete potřebovat jehlu nebo špendlík. V zaoblené části vajíčka vytvořte malý otvor. Punkce musí být provedena opatrně. Nedělejte příliš hlubokou díru a ujistěte se, že vnitřní blána vejce není praská. Nebojte se, vejce nebude vytékat. V této zaoblené části vajíčka je prázdný prostor, který chrání jeho obsah. Vložte vejce lžící do vroucí vody. Pokud chcete vařit vejce do měkka, vařte je po dobu 5–6 minut. Pokud máte rádi tvrdá vařená vejce, vařte 7–10 minut. Po varu na ně nalijte co nejdříve studenou vodu.

Doporučený článek:  Tinktura z černého rybízu je ideálním doplňkem do zimních dnů
Zdroj obrázku: Freepik

Proč po uvaření vajec nalít studenou vodu do hrnce?

Nejen že se po rychlém ochlazení vařených vajec nebudete muset bát o své prsty při loupání vejce, ale také se tímto procesem zastaví proces vaření. Studená voda vejce rychle ochladí, takže je pak samotné loupání příjemnější pro kuchaře. Ale také se zastaví proces vaření vejce, takže se nemůže stát, že by se z vejce na měkko časem v teplé vodě stalo vejce na tvrdo.

Doporučený článek:  Kysané zelí lze připravit na mnoho způsobů, ale jen některé bude skutečně dobré a zdravé

Vhodný způsob vaření

Pokud chcete použít zdravější způsob vaření vajec, doporučuje se k vaření vajec použít větší hrnec. Do hrnce nalijte vodu. Hladina vody by měla být asi o 5 cm nad vejci. Vodu přiveďte i s vejci k varu a poté nechte pár minut povařit. Hrnec stáhněte z plotny a zakryjte poklicí. V teplé vodě se vejce „dovaří“, ale jejich konzistence nebude drobivá. Vejce po rozkrojení bude vláčné a chutné. Také se tímto způsobem vaření ve vajíčku uchová více prospěšných látek.

Zdroj: https://www.agardenforthehouse.com/perfect-easy-to-peel-hard-cooked-eggs/

Podobné články: