Všechna jablka jsou zdravá, některé odrůdy jsou ale skutečná vitamínová bomba

Jablka jsou u nás mezi ovocem bezkonkurenční. Jsou dostupná téměř po celý rok, avšak nejchutnější bývají na podzim, kdy jsou šťavnatá a sladká. V tomto ročním období také obsahují nejvíce vitamínů a minerálů. Jednotlivé kultivary jabloní byly vypěstovány opakovaným křížením evropských a asijských druhů po několik tisíc let.

Odrůdy se liší vzhledem i chutí

Jednou z prvních odrůd, které si můžeme koncem léta vychutnat, je Piros. Čím více se blíží podzim, tím je nabídka bohatší. Odrůdy se liší nejen chutí, ale i vzhledem, vůní a strukturou dužiny – od tvrdé a plné šťávy až po moučnaté, jemné a křehké. Některé jsou sladké, zatímco jiné mají sladce vínové nebo nakyslé tóny.

Doporučený článek:  Sušené švestky jsou svačinkou na celou zimu

Mezi nejoblíbenější odrůdy patří Gala, Golden Delicious, Jonagold nebo Idared. Podle vědců jsou nejvýživnější odrůdy, které vznikly ještě před nástupem moderního pěstování, jelikož moderní metody výroby potravin mají za následek ničení a znečišťování životního prostředí. Odrůdy, jako je Zlatá reneta, mohou mít až desetkrát vyšší obsah vitamínů a minerálů než ty, které lákají bezchybnou, lesklou slupkou a většími plody.

Zdroj obrázku: Freepik

Co ovlivňuje obsah látek?

Ani obsah živin u jablek stejné odrůdy ale není totožný. Je ovlivněný velikostí a stupněm zralosti, vystavením slunci a červivostí utrženého ovoce. U Zlaté renety je právě nazelenalá drsná slupka zárukou vyššího obsahu biologicky aktivních složek. Má spoustu vitamínu C, vlákniny a antokyanů, tedy antioxidantů ze skupiny flavonoidů.

Doporučený článek:  Zavařování podle lunárního kalendáře: vyplatí se počkat na novoluní, pozor na magický úplněk

Stejně jako jablka jiných odrůd má Zlatá reneta příznivý vliv na trávení, peristaltiku střev, metabolismus sacharidů a tuků, činnost srdce a imunitu. Většina odrůd jablek je vhodná k přípravě čerstvé šťávy i jako přísada do salátů. Některé jsou vhodné na konzervaci. Například odrůda Antonovka je dobrou volbou do koláčů, kompotů a džemů, Champion zase na výrobu pyré a pěn.

Zdroj: https://askthefoodgeek.com/web-stories/best-types-of-apples/

Podobné články:

Brambor existuje mnoho druhů. Každý typ se hodí pro jiný způsob zpracováníBrambor existuje mnoho druhů. Každý typ se hodí pro jiný způsob zpracování

Brambory patří mezi nejrozšířenější a nejvíce pěstované plodiny na světě a existuje mnoho různých druhů, které se liší barvou, tvarem, chutí a texturou. Mezi nejznámější typy brambor patří červené brambory,

V zelené je síla. Se zeleninou v této barvě se nemusíte bát nemocí ani rychlého stárnutíV zelené je síla. Se zeleninou v této barvě se nemusíte bát nemocí ani rychlého stárnutí

Brokolice, zelí, hlávkový salát, petržel, celer nebo špenát se řadí mezi tzv. zelenou zeleninu. A všechny tyto druhy obsahují mnoho cenných živin, vitamínů a minerálů, které tělo potřebuje pro správné