Granátové jablko předejde nachlazení i problémům se srdcem. Na podzim je pro něj nejlepší doba

Superovoce, které posílí imunitu a cévní systém? Seznamte se s granátovým jablkem, které v tuzemsku není příliš oblíbené a bývá používáno často jen pro okrasu obložených míst nebo speciálních dezertů. Toto ovoce si však může dopřát doma úplně každý, stačí vědět, jak jej konzumovat, a užívat si výhod, které nabízí. Jedná se totiž o ovoce nabité vitamíny a antioxidanty, které posílí zdraví v době respiračních a virových onemocnění!

Ze Somálska do celého světa

Marhaník granátový nebo také granátovník pochází z oblasti dnešního Somálska, odkud se rozšířil do celého Středomoří, Asie i Jižní a Severní Ameriky. Nejchutnější jsou plody z oblasti Iránu a Turecka, odkud se dovážejí i do Česka. Granátové jablko je bobule velká asi 15 centimetrů s tlustou slupkou, pod kterou se nachází šest až dvanáct komor se semeny. Těch může být v jednom plodu až 600.

Doporučený článek:  Lidé vyhazují zelené listy mrkve, a přitom netuší, o jak cennou potravinu se připravují
Zdroj obrázku: Freepik

Semínka plná zdraví

Granátové jablko je z velké části tvořené z vody, obsahuje asi 4 gramy vlákniny (na 100 gramů), cukry, vitamíny řady B (B1, B2, B3), A a C, minerály, jako jsou hořčík, železo, fosfor, vápník, sodík nebo draslík. Je bohaté na antioxidanty, které mají prokazatelně posilující účinek na imunitu a protirakovinné vlastnosti. Obsažené fenoly působí pozitivně na střevní mikroflóru a proti střevním parazitům. Granátové jablko je balzámem pro cévy a srdce, snižuje cholesterol i vysoký krevní tlak. Šťáva se také užívá při zánětech žaludku nebo pro zlepšení fungování ledvin. A jak granátové jablko konzumovat?

Doporučený článek:  Dva jednoduché recepty na nakládanou cuketu

Šťáva i semínka do salátu

Granátové jablko se jí syrové ve formě šťávy, která se vymačkává pomocí lisu na ovoce. Dále lze používat semínka do zeleninových salátů v kombinaci s vařenými vajíčky natvrdo nebo do dezertů. Stačí odříznout vršek bobule, podélně naříznout slupku a vylámat zrníčka směrem ven. Lze také odstranit horní část nožem a oloupat slupku a tupým úderem do misky semínka vyklepnout nebo si pomoci k jejich vyjmutí lžící.

Zdroj: https://timesofindia.indiatimes.com/life-style/health-fitness/diet/pomegranate-benefits/articleshow/60114168.cms

Podobné články:

Špenát lze upravit na nespočet chutných způsobů. Obsahem prospěšných látek strčí do kapsy ostatní zeleninuŠpenát lze upravit na nespočet chutných způsobů. Obsahem prospěšných látek strčí do kapsy ostatní zeleninu

Špenát je zelenina, která vyvolává rozporuplné emoce. Pro někoho je špatnou vzpomínkou na dětství, pro jiného způsob, jak jíst zdravě. Je bohatým zdrojem minerálů a vitamínů, které podporují každodenní fungování

6 důvodů, proč patří rajčata mezi nejoblíbenější zeleninu na světě6 důvodů, proč patří rajčata mezi nejoblíbenější zeleninu na světě

Rajčata (Solanum lycopersicum) jsou nejen oblíbeným doplňkem do mnoha pokrmů, ale také nejvíce konzumovanou zeleninou na světě. Tato šťavnatá, červená a plná vitamínů a minerálů získala své pevné místo na