Superovoce, které posílí imunitu a cévní systém? Seznamte se s granátovým jablkem, které v tuzemsku není příliš oblíbené a bývá používáno často jen pro okrasu obložených míst nebo speciálních dezertů. Toto ovoce si však může dopřát doma úplně každý, stačí vědět, jak jej konzumovat, a užívat si výhod, které nabízí. Jedná se totiž o ovoce nabité vitamíny a antioxidanty, které posílí zdraví v době respiračních a virových onemocnění!
Ze Somálska do celého světa
Marhaník granátový nebo také granátovník pochází z oblasti dnešního Somálska, odkud se rozšířil do celého Středomoří, Asie i Jižní a Severní Ameriky. Nejchutnější jsou plody z oblasti Iránu a Turecka, odkud se dovážejí i do Česka. Granátové jablko je bobule velká asi 15 centimetrů s tlustou slupkou, pod kterou se nachází šest až dvanáct komor se semeny. Těch může být v jednom plodu až 600.
Semínka plná zdraví
Granátové jablko je z velké části tvořené z vody, obsahuje asi 4 gramy vlákniny (na 100 gramů), cukry, vitamíny řady B (B1, B2, B3), A a C, minerály, jako jsou hořčík, železo, fosfor, vápník, sodík nebo draslík. Je bohaté na antioxidanty, které mají prokazatelně posilující účinek na imunitu a protirakovinné vlastnosti. Obsažené fenoly působí pozitivně na střevní mikroflóru a proti střevním parazitům. Granátové jablko je balzámem pro cévy a srdce, snižuje cholesterol i vysoký krevní tlak. Šťáva se také užívá při zánětech žaludku nebo pro zlepšení fungování ledvin. A jak granátové jablko konzumovat?
Šťáva i semínka do salátu
Granátové jablko se jí syrové ve formě šťávy, která se vymačkává pomocí lisu na ovoce. Dále lze používat semínka do zeleninových salátů v kombinaci s vařenými vajíčky natvrdo nebo do dezertů. Stačí odříznout vršek bobule, podélně naříznout slupku a vylámat zrníčka směrem ven. Lze také odstranit horní část nožem a oloupat slupku a tupým úderem do misky semínka vyklepnout nebo si pomoci k jejich vyjmutí lžící.
Zdroj: https://timesofindia.indiatimes.com/life-style/health-fitness/diet/pomegranate-benefits/articleshow/60114168.cms