Ovoce nebo zelenina mohou vážně poškodit zdraví. Před konzumací je zbavte pesticidů

Na povrchu komerčně vypěstovaných plodin se nachází celá řada škodlivých látek. Jedná se o takzvané pesticidy. Pesticidy mají v pěstitelství svůj význam. Globálně se využívají jako ochrana proti škůdcům, kteří by jinak velkou část úrody znehodnotili. Protože jsou tyto látky silně toxické, působí velmi negativně na životní prostředí i na zdraví spotřebitelů. V rámci Evropské unie platí celá řada směrnic, která má za úkol jejich používání regulovat.

Omytí většinou nestačí

Asi každý z nás má v sobě zakořeněný návyk, že než se pustí do jablka nebo pomeranče, tak ho nejprve důkladně omyje pod proudem teplé vody. Tento krok však nezaručuje, že tím odstraníte veškeré toxické látky z povrchu ovoce. Na některé druhy pesticidů to zkrátka nestačí. Rozhodně ale neomývejte ovoce prostředkem na mytí nádobí. Vezměte si k ruce:

  • ocet,
  • kyselinu citronovou.
Doporučený článek:  Maďarské švestky jsou sladké a šťavnaté, hlavní přínos tkví ale v jejich jedinečném složení

Smícháním tří lžic kyseliny citronové a půl hrnku octa s jedním litrem vody získáte vhodný roztok, do kterého byste měli ovoce ponořit aspoň na tři minuty. Před konzumací ho ještě pořádně umyjte čistou vodou. Dalším řešením může být zásaditá lázeň, kterou připravíte, když do litru vody nasypete jednu vrchovatou lžíci jedlé sody.

Zdroj obrázku: Pixabay

Farmářské výrobky

Pokud se chcete škodlivým pesticidům co nejvíce vyhnout, vydejte se na farmářské trhy nebo zkuste oslovit místní farmáře v okolí vašeho bydliště. Určité množství pesticidů musí používat většina pěstitelů, jinak by přišla o velkou část výdělku. Tyto látky kromě ochrany před škůdci také prodlužují životnost plodin, které se díky chemickému ošetření vydrží dlouho nekazit. Kdyby například pomeranče dovážené ze Španělska nebyly žádným způsobem ošetřené, zkazily by se již během dlouhé cesty do našich končin. S tím je potřeba se do určité míry smířit. Můžete si zkusit pěstovat aspoň zeleninu na vlastní zahrádce, ale exotické ovoce se vám asi vypěstovat nepodaří.

Doporučený článek:  Brambory se v kuchyni neztratí. Připravíme z nich mnoho oblíbených receptů
Zdroj obrázku: Pixabay

Podobné články:

Se správným postupem je zavařování ovoce snadné. Pasterizaci v troubě zvládne každýSe správným postupem je zavařování ovoce snadné. Pasterizaci v troubě zvládne každý

Léto je obdobím, kdy sbíráme ovoce a následně z něj připravujeme zavařeniny, džemy a marmelády. Rádi je pak využíváme v pozdním podzimu a v zimě. Abychom si však užili jejich nezapomenutelnou chuť, musíme

Superpotraviny nemusí stát majlant. Obyčejné lněné semínko je skutečná vitamínová bombaSuperpotraviny nemusí stát majlant. Obyčejné lněné semínko je skutečná vitamínová bomba

Lněné semínko je vynikajícím doplňkem zdravých koktejlů a kaší. Skvěle se hodí také na přípravu domácího chleba. Jeho vlastnosti jsou neocenitelné. Semínka pomáhají při žaludečních potížích a žaludečních vředech, kyselém