Arónie: super zdravé ovoce, které posílí srdce i imunitu, dokonce předejde obávané cukrovce

Arónie patří bezpochyby mezi tuzemské superpotraviny, používá se zejména při nachlazení nebo chřipce, protože je zdrojem mnoha vitamínů a minerálů. Je pokladnicí antioxidantů, proto je balzámem pro imunitní systém, ale drobné plody pomohou též s fungováním srdce nebo cév. Pro jaké další důvody se vyplatí po arónii sáhnout a jakým způsobem se konzumuje?

Multivitamín z přírody

Pilulky s vitamíny a minerály z lékárny? Ani náhodou, mnohem vhodnější je zvolit plody arónie, které obsahují pestrou škálu cenných látek. Je zdrojem vitamínů C a skupiny B, dále minerálů, jako jsou draslík, fosfor, vápník, hořčík a jód, tříslovin a pektinů. Oplývá mnoha různými antioxidanty, které pomáhají likvidovat volné radikály v těle. Jedná se přitom o nenápadný keř z čeledi růžovitých, který může pěstovat na zahradě každý. Nemá totiž vůbec žádné nároky, úroda je přitom bohatá a nesmírně cenná.

Doporučený článek:  Bylinky a zeleninu si můžeme snadno vypěstovat i doma
Zdroj obrázku: Freepik

Pro ochranu srdce a cév

Vzhledem k vysokému obsahu blahodárných látek jsou plody arónie ideální pro posílení obranyschopnosti těla před zimou. Plody se sbírají na konci srpna a začátkem září, záleží, kdy začnou žloutnout listy, poté jsou takřka černé plody nejzralejší. Plody se užívají pro podporu srdce a cév, pomáhají snížit krevní tlak a hladinu glukózy v krvi, proto jsou prevencí cukrovky, k tomu čistí cévy a zamezují shlukování cholesterolu, jsou tak nejlepším prostředkem proti ateroskleróze. Jsou lékem i pro nervový systém a mohou předcházet rozvinutí Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby.

Doporučený článek:  Tipy pro vaření nových brambor: budou chutné a nerozvaří se

Elixír krásy a mládí

Černé plody pomáhají též s trávením a látkovou výměnou, mimo to jsou cestou, jak nepřibrat. A co víc, obsažené antioxidanty vrací pružnost a krásu pokožce, zlepšují stav vlasů a nehtů, dokonce vynikají anti-aging účinky. Z arónie se připravuje čaj nebo šťáva, sušené plody se mohou konzumovat samotné nebo v salátech či v dezertech. V poslední době se na trhu objevují také přípravky s drcenou nebo namletou arónií, v této formě chutná báječně v bílém jogurtu nebo v ovesné kaši.

Zdroj: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8235034/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5068402/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6832535/, https://www.medicalnewstoday.com/articles/320610, https://www.healthline.com/nutrition/aronia-berries, https://cs.wikipedia.org/wiki/Temnoplodec, https://extension.sdstate.edu/aronia-beautiful-and-healthy, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4867058, https://www.researchgate.net/publication/26496782_Antioxidant_Activity_and_Polyphenols_of_Aronia_in_Comparison_to_other_Berry_Species

Podobné články:

Zavařování může trvat jen pár minut. Stačí využít netradiční metodu, kterou si zamilujeteZavařování může trvat jen pár minut. Stačí využít netradiční metodu, kterou si zamilujete

Léto je vždy plné čerstvého ovoce a zeleniny. Většina z nás ale nedokáže sníst všechny zásoby, které si vypěstujeme na zahradě. Vyhazovat lahodné plodiny je obrovská škoda. V tuto chvíli přichází

Se správným postupem je zavařování ovoce snadné. Pasterizaci v troubě zvládne každýSe správným postupem je zavařování ovoce snadné. Pasterizaci v troubě zvládne každý

Léto je obdobím, kdy sbíráme ovoce a následně z něj připravujeme zavařeniny, džemy a marmelády. Rádi je pak využíváme v pozdním podzimu a v zimě. Abychom si však užili jejich nezapomenutelnou chuť, musíme

Čerstvé jahody si můžeme užít i v zimě. Díky správnému zamrazení budou chutnat jako právě utrženéČerstvé jahody si můžeme užít i v zimě. Díky správnému zamrazení budou chutnat jako právě utržené

Všichni se každoročně nemůžeme dočkat jahodové sezóny. Mnozí z nás se snaží využít těchto několika týdnů a vychutnat si sladké plody. Bohužel se z tohoto ovoce nemůžeme těšit příliš dlouho.