Zelenina a ovoce můžou i uškodit. Ty nejoblíbenější obsahují příliš nebezpečných pesticidů

Všichni víme, že zemědělci aplikují na své plodiny pesticidy, aby prodloužili jejich životnost. Existují některé druhy ovoce a zeleniny, které mají vyšší koncentraci pesticidů než jiné. Na základě výzkumu byl sestaven seznam 12 druhů zeleniny a ovoce, jejichž dávky pesticidů jsou mnohem vyšší než normy. Možná budete překvapení, co se na seznamu nachází.

Jaké ovoce je na prvním místě toxicity?

Co myslíte, že se umístilo na prvním místě? Budete se divit, ale jsou to jahody. Odborníci v nich našli neuvěřitelné množství škodlivých látek, a to více než 20 druhů chemikálií. Aktivisté poukazují na to, že nemusíte toto ovoce přestat úplně jíst. Jahody jsou bohaté na vitamíny, minerály nebo kyselinu listovou. Při nákupu byste měli volit bio kvalitu z ekologického zemědělství.

Doporučený článek:  První třešně dorazily na pulty obchodů. Víme, proč je nekupovat a počkat si na lepší

Mezi další plodiny, které se umístily na seznamu toxických surovin, se řadí špenát, nektarinky, jablka, broskve, hrušky, třešně, hroznové víno a celer. Mnoho pesticidů obsahují také rajčata, brambory a papriky. Tyto druhy ovoce a zeleniny patří mezi nejoblíbenější, ale měli byste u nich vždy volit kvalitnější, bio verzi.

Zdroj obrázku: Freepik

Nejzdravější ovoce a zelenina na trhu

Bojovníci za životní prostředí také dali dohromady seznam nejzdravějšího ovoce a zeleniny. Na tento seznam zařadili kukuřici, avokádo, ananas, zelí, cibuli nebo hrášek. Velmi nízký obsah pesticidů našli také v produktech, jako je papája, chřest, mango, lilek, meloun, kiwi, květák nebo grapefruit. Jestli se nechcete v ovoci a zelenině omezovat, ale zároveň jíst doopravdy zdravě, měli byste do jídelníčku zařadit tyto produkty.

Doporučený článek:  Angrešt nesmí chybět na žádné zahradě. Jídelníček obohatí jedinečnou chutí i pořádnou dávkou vitamínů

Jak se obecně vyhýbat pesticidům? Nejlepší je pěstovat si vlastní ovoce a zeleninu, protože jedině tak si můžete být jistí, že jde o přírodní produkty bez postřiku a přidané chemie. Ne pro každého je to možné a většinou stejně produkty nevydrží po celý rok. Proto byste vždy měli hledat ovoce a zeleninu s označením bio nebo hledat ekologické zdroje, například místní zeleninové trhy.

Zdroj: https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/food-pesticides-and-other-chemicals, https://www.healthline.com/nutrition/clean-15, https://www.cnbc.com/2023/03/29/dirty-dozen-2023-12-fruits-and-vegetables-with-the-most-pesticides.html, https://wickedleeks.riverford.co.uk/news/strawberries-top-dirty-dozen-pesticide-list, https://www.webmd.com/diet/health-benefits-strawberry, https://www.healthline.com/nutrition/dirty-dozen-foods

Podobné články:

Zázvor dodá podzimnímu menu tu správnou chuť. Pro některé ale znamená nepříjemné problémyZázvor dodá podzimnímu menu tu správnou chuť. Pro některé ale znamená nepříjemné problémy

Zázvor je vynikající a velmi zdravý doplněk čaje, kávy, dezertů i koktejlů. Tato zelenina patří mezi nejzdravější suroviny na světě. Jeho chuť je velmi silná, stejně jako zdravotní benefity, které

Sladkokyselý angrešt může po celý rok podporovat naše zdraví. Léčivá tinktura je připravená během 14 dníSladkokyselý angrešt může po celý rok podporovat naše zdraví. Léčivá tinktura je připravená během 14 dní

Chcete si udělat domácí tinkturu, ale nevíte, jak na to? Vyzkoušejte angrešt, který má spoustu skvělých vlastností. Využijete je nejen během nemoci, ale hodí se také jako prevence. Působí protizánětlivě,

Chutná a nesmírně zdravá. V některých kombinacích však rajčata ztratí své mimořádné vlastnostiChutná a nesmírně zdravá. V některých kombinacích však rajčata ztratí své mimořádné vlastnosti

Rajčata voní a chutnají skvěle. Jsou také pokladnicí mnoha živin, které se vyplatí v kuchyni využít. Pro jejich nutriční hodnotu je nejlepší rajčata jíst syrová. Když je však tepelně zpracujeme,