Chřest nesmí chybět na jarním stole žádného gurmána. Díky správné přípravě se stane skutečnou lahůdkou

Zelený chřest je zelenina, která se na našich talířích objevuje právě v období dubna. Je to sezónní, křupavá pochoutka, která většině gurmánů neunikne. Zelený chřest je nejen pokladnicí vitamínů, ale může být i velmi rafinovaným doplňkem jídelníčku. Je však třeba umět jej připravit správným způsobem. Naučte se vařit zelený chřest tak, aby si zachoval své nejcennější vlastnosti.

Jak vybrat kvalitní chřest?

Příprava chutného a zdravého jídla začíná ve fázi nákupu. Nekvalitní zelenina ani po tom nejlepším zpracování neohromí svou chutí ani vlastnostmi. Ptáte se, jak chřest koupit a na co si dát pozor při návštěvě zelináře nebo tržnice? Především si chřest dobře prohlédněte. Hlavičky chřestu by měly být uzavřené a těsné a špičky vlhké. Musí mít také jednotnou zelenou barvu. Jakékoli známky poškození a zabarvení jsou jasným signálem nechat takový kus raději na pultu.

Doporučený článek:  Šťavnaté meruňky si může vychutnat každý. V horkém létě prospějí pokožce i při velkém stresu

Jak chřest připravit?

Tato zelenina není vhodná na dlouhé skladování, proto je nejlepší ji spotřebovat ihned po nákupu. Zelený chřest můžete zabalit do vlhkého hadříku a uložit jej do lednice, kde vydrží až tři dny. Bezprostředně před zpracováním je třeba zeleninu omýt a osušit. Stačí pak jen odříznout dřevnaté konce.

Zdroj obrázku: Freepik

Vaření zeleného chřestu krok za krokem

Vaření chřestu není složité, ale měli byste pamatovat na několik pravidel. Bude se vám hodit vysoký a úzký hrnec. Do něj dejte tolik vody, aby hlavičky chřestu mírně vyčnívaly nad hladinu. Dále se doporučuje přidat špetku soli, lžičku cukru a trochu másla. Pokud máte mladé a tenké paličky, postačí je povařit 5–7 minut. Nejlepší je pravidelně kontrolovat vidličkou, zda jsou dostatečně měkké.

Doporučený článek:  Arónie: super zdravé ovoce, které posílí srdce i imunitu, dokonce předejde obávané cukrovce

Je možné vařit chřest v páře?

Ano, samozřejmě! Díky tomuto způsobu úpravy si zelenina zachová více živin. Stačí ji vložit do napařovacího hrnce, přidat trochu vody a zakrýt jej poklicí. Vaření v páře zabere asi 10–‍12 minut.

Zdroj: https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/how-cook-asparagus

Podobné články:

Infuze z třešňových stopek utiší bolesti a uleví při nemocných ledvinách. Připravená je během chvíleInfuze z třešňových stopek utiší bolesti a uleví při nemocných ledvinách. Připravená je během chvíle

Sezóna třešní začala, ale cena za tyto červené plody každým rokem stoupá a překonává nové rekordy. Pokud se nám podaří koupit, nebo ještě lépe vypěstovat vlastní třešně, určitě nevyhazujte jejich

Arónie: super zdravé ovoce, které posílí srdce i imunitu, dokonce předejde obávané cukrovceArónie: super zdravé ovoce, které posílí srdce i imunitu, dokonce předejde obávané cukrovce

Arónie patří bezpochyby mezi tuzemské superpotraviny, používá se zejména při nachlazení nebo chřipce, protože je zdrojem mnoha vitamínů a minerálů. Je pokladnicí antioxidantů, proto je balzámem pro imunitní systém, ale

Celá úroda rajčat může přijít vniveč. Před chorobami a škůdci zeleninu ochrání přírodní postřikCelá úroda rajčat může přijít vniveč. Před chorobami a škůdci zeleninu ochrání přírodní postřik

Pěstujete na zahradě, balkonu nebo terase rajčata? V tom případě jsou pro vás letní měsíce velmi důležité. Musíte je totiž v této době postříkat, abyste je chránili před nebezpečnými chorobami,