Zelený chřest je zelenina, která se na našich talířích objevuje právě v období dubna. Je to sezónní, křupavá pochoutka, která většině gurmánů neunikne. Zelený chřest je nejen pokladnicí vitamínů, ale může být i velmi rafinovaným doplňkem jídelníčku. Je však třeba umět jej připravit správným způsobem. Naučte se vařit zelený chřest tak, aby si zachoval své nejcennější vlastnosti.
Jak vybrat kvalitní chřest?
Příprava chutného a zdravého jídla začíná ve fázi nákupu. Nekvalitní zelenina ani po tom nejlepším zpracování neohromí svou chutí ani vlastnostmi. Ptáte se, jak chřest koupit a na co si dát pozor při návštěvě zelináře nebo tržnice? Především si chřest dobře prohlédněte. Hlavičky chřestu by měly být uzavřené a těsné a špičky vlhké. Musí mít také jednotnou zelenou barvu. Jakékoli známky poškození a zabarvení jsou jasným signálem nechat takový kus raději na pultu.
Jak chřest připravit?
Tato zelenina není vhodná na dlouhé skladování, proto je nejlepší ji spotřebovat ihned po nákupu. Zelený chřest můžete zabalit do vlhkého hadříku a uložit jej do lednice, kde vydrží až tři dny. Bezprostředně před zpracováním je třeba zeleninu omýt a osušit. Stačí pak jen odříznout dřevnaté konce.
Vaření zeleného chřestu krok za krokem
Vaření chřestu není složité, ale měli byste pamatovat na několik pravidel. Bude se vám hodit vysoký a úzký hrnec. Do něj dejte tolik vody, aby hlavičky chřestu mírně vyčnívaly nad hladinu. Dále se doporučuje přidat špetku soli, lžičku cukru a trochu másla. Pokud máte mladé a tenké paličky, postačí je povařit 5–7 minut. Nejlepší je pravidelně kontrolovat vidličkou, zda jsou dostatečně měkké.
Je možné vařit chřest v páře?
Ano, samozřejmě! Díky tomuto způsobu úpravy si zelenina zachová více živin. Stačí ji vložit do napařovacího hrnce, přidat trochu vody a zakrýt jej poklicí. Vaření v páře zabere asi 10–12 minut.
Zdroj: https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/how-cook-asparagus