Mnoho lidí si nedokáže představit den bez ranní nebo odpolední kávy. Účinně stimuluje, ale také nám dopřává chvilku relaxace. Ukazuje se, že když do tohoto horkého nápoje přidáte trochu zázvoru, bude mít ještě pozoruhodnější zdravotní vlastnosti. V podzimním a zimním období se hodí zejména při boji proti infekcím.
Zázvor pomáhá při infekcích
Začít den šálkem kávy je pro mnoho lidí nezbytností. Jiní si kávu raději dopřávají po obědě. Káva dodává tělu energii a zlepšuje koncentraci. Pokud do ní přidáme zázvor, bude působit hřejivě a zejména v chřipkovém období nám pomůže bojovat proti infekcím. Zázvor účinně posiluje imunitu a je baktericidní, zlepšuje trávení a metabolismus a podporuje práci mozku.
Káva se zázvorem má specifickou a výbornou chuť. Navíc je zdrojem rostlinných polyfenolů, tedy antioxidantů. Právě ony dokážou bojovat s volnými radikály, a tím oddálit proces stárnutí. Káva se zázvorem dále pomáhá snižovat riziko srdečních onemocnění, rakoviny a cukrovky. Kromě zázvoru je ale vhodné do nápoje přidat ještě jednu ingredienci – skořici.
Skořice snižuje cukr v krvi
Skořice je koření, které dokáže snižovat hladinu cukru a cholesterolu v krvi. Kromě toho působí pozitivně na nervový systém a má analgetické a protizánětlivé vlastnosti. Za zmínku stojí i to, že zázvor se skořicí jsou užitečné prostředky v boji proti menstruačním bolestem. Takto vylepšená káva se doporučuje i lidem, kteří se snaží zbavit přebytečných kilogramů, jelikož zrychluje metabolismus a snižuje chuť k jídlu. Po vypití se dostaví pocit plnosti.
Kávu se zázvorem lze připravit dvěma způsoby. Nejjednodušší je přimíchat do nápoje mletý nebo strouhaný zázvor a posypat ho trochou skořice. U druhé metody musíte do horké vody přidat kousek oloupaného a nakrájeného zázvoru, s vodou následně kávu zalít a opět přidat špetku skořice. Zázvorovou kávu ale pijte jen v menším množství.
Zdroj: https://cookpad.com/in/recipes/5944018-cinnamon-ginger-coffee