Luštěniny nesmí ve zdravém jídelníčku chybět. Při špatné úpravě ale mohou způsobit trávicí obtíže

Luštěniny patří k nejoblíbenějším potravinám. Dají se připravit na různé způsoby, mají ale také mnoho zdravotních účinků. Jsou důležitou alternativou masa pro vegany a vegetariány. Bohužel nesprávné vaření luštěnin ztěžuje trávení, ale způsobuje i nepříjemné žaludeční obtíže. Jak tedy luštěniny vařit, aby byly lépe stravitelné?

Luštěniny na několik způsobů

Fazole, hrách nebo čočka – to jsou nejoblíbenější a nejčastěji připravované luštěniny. Dají se z nich připravit polévky a krémy nebo pokrmy napodobující maso. Luštěniny jsou zdrojem bílkovin, které jsou nezbytné pro stavbu tkání, zlepšují trávicí procesy a pomáhají imunitnímu systému pracovat na plný výkon. Luštěniny jsou také zdrojem vlákniny, která má příznivý vliv na stav střev. Při pravidelné konzumaci poskytují pocit sytosti, zlepšují činnost střev a napomáhají jejich pročištění.

Doporučený článek:  Vytvořte si svou vlastní zahrádku sukulentů. Nebojte se zapojit kreativitu a zvolit netradiční kombinace

Luštěniny před přípravou na několik hodin namočte, aby změkla jejich tvrdá slupka. Navíc namočením započne proces klíčení, který eliminuje antinutriční látky zodpovědné za tvorbu plynatosti. Namáčení je také velmi praktické, protože výrazně zkracuje proces vaření. Před tepelným zpracováním pak luštěniny ještě jednou opláchněte.

Jak je správně vařit?

Luštěniny vařte v dostatečném množství vody. Musí je nejen zcela zakrýt, ale sahat ještě dva až tři centimetry výš. Aby se luštěniny vařily rovnoměrně, vařte je zpočátku na střední výkon pod pokličkou, poté výkon snižte. Pravidelně likvidujte pěnu, která se utvoří na povrchu. Doba vaření závisí na velikosti luštěnin. Například čočku uvaříte za půl hodiny, fazole se mohou vařit i několik hodin.

Doporučený článek:  7 kroků pro péči o trávník na podzim: na jaře puknou všichni sousedé závistí

Pokud chcete, aby pokrm byl ještě lépe stravitelný, přidejte do vody také koření na podporu trávení. O jaké koření se jedná? Je to především kmín, který pomáhá vylučování žaludečních šťáv a tiší trávicí obtíže. Přidat můžete také bobkový list, koriandr a majoránku. Bylinky se doporučuje přidávat až na úplný závěr vaření, aby neztratily své vlastnosti.

Zdroj: https://www.masterclass.com/articles/a-guide-to-legumes

Podobné články:

Namísto zeleného trávníku barevný koberec: půdopokryvné rostliny rozzáří svahy i skalkyNamísto zeleného trávníku barevný koberec: půdopokryvné rostliny rozzáří svahy i skalky

Trávník musí dobře vypadat, to ví každý, kdo má zahradu a každoročně se pyšní rovně střiženou a hustě rostlou zelení. Jenže vlivem povětrnostních podmínek nebo plísní můžou vzniknou lysá místa

Lišky jsou oblíbené a chutné. Houbová tinktura je silnou zbraní proti nebezpečným parazitůmLišky jsou oblíbené a chutné. Houbová tinktura je silnou zbraní proti nebezpečným parazitům

Už jste někdy slyšeli o tinktuře z hub? Že ne? Tak zkuste zajít do lesů a začít sbírat lišky obecné. Zjistíte, že za žádnou cenu neuděláte chybu, ba naopak, rozšíříte