Mnoho lidí si kořeněnou vůni skořice spojuje s lahodným jablečným koláčem. Zatímco jíst koláč každý den nemusí být dobrý nápad, pravidelné pití skořicové vody podporuje hubnutí a také pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi. Proč se ji vyplatí zařadit do jídelníčku a jak si skořicovou vodu připravit?
Léčivé vlastnosti
Toto aromatické koření je široce používáno v kuchyních jako nepostradatelný doplněk mnoha dezertů, nápojů a dalších pokrmů, ve kterých chceme dosáhnout výrazného a lehce exotického akcentu. Kromě chuti však skořice vyniká také obsahem mnoha cenných minerálů, včetně hořčíku, manganu, železa, draslíku a vápníku. Je zdrojem prospěšných polyfenolů, tedy organických sloučenin, které vykazují antioxidační vlastnosti a ničí volné radikály.
Jak skořice prospívá?
- Konzumace skořice pomáhá kontrolovat chuť k jídlu. Navíc prohřívá tělo, což se projevuje urychlením metabolických procesů.
- Skořicovou vodu se doporučuje zařadit do jídelníčku jako prevenci před cukrovkou. Má totiž vlastnosti, které snižují hladinu glukózy v krvi.
- Má velmi dobrý vliv na snižování krevního tlaku. Pomáhá také předcházet ucpání žil a tepen.
Jak si připravit skořicovou vodu?
Přestože je prášková verze koření k dostání téměř v každém obchodě s potravinami, je lepší pro přípravu nápoje použít spíše tyčinky skořice. Nápoj připravíte velmi snadno tak, že několik kousků skořice vložíte do vody a necháte směs odpočinout přes noc v lednici. Ráno můžete pít skořicovou vodu nalačno, abyste po noci nastartovali všechny procesy v těle.
Skořicovou vodu je možné si také uvařit. Bude to trvat 10–15 minut. K přípravě jednoho šálku nápoje použijte jednu tyčinku skořice, kterou vložte do hrnce s šálkem vody a přiveďte k varu. Před konzumací vychlaďte a nařeďte studenou vodou. Pro lepší chuť je možné do směsi přidat ještě lžíci medu, který zvyšuje léčivé vlastnosti nápoje.
Zdroj: https://timesofindia.indiatimes.com/life-style/health-fitness/diet/cinnamon-for-weight-loss-how-to-make-cinnamon-tea-to-lose-weight/photostory/72533003.cms