Tinktura se nemusí připravovat jen z bylinek. Velmi prospěšná je třeba i tinktura vyrobená z čerstvých hub lišek. Nejenže skvěle chutná, má i blahodárné vlastnosti pro naše zdraví a lze ji použít jako pomocnou látku při léčbě parazitárních infekcí. Přečtěte si, jak tinktura z lišek funguje a jak si ji vyrobit.
Lišky jsou pro zdraví velmi prospěšné
Sezóna lišek trvá od června do října. Najdeme je většinou schované pod listím nebo mechem. Rostou nejčastěji ve skupinách v okolí borovic, smrků, dubů, habrů nebo buků. Tyto šťavnaté žluté houby zná snad každý – mají trychtýřovité klobouky o průměru až 12 centimetrů, ale labužníci většinou vybírají spíš menší exempláře. Povrch klobouku je hladký a matný.
Lišky jsou houby s vysokým obsahem vody, proto jsou nízkokalorické. 100 gramů čerstvých hub obsahuje pouze 60 kalorií. Navíc jsou bohaté na bílkoviny, vlákninu, betakaroten a vitamíny skupiny B. Tyto houby obsahují fenolické sloučeniny, které vykazují antioxidační vlastnosti. To znamená, že chrání před volnými radikály. Lidé, kteří mají problémy s trávicí soustavou, by je ale neměli jíst ve velkém, protože jsou poměrně těžko stravitelné.
![](https://gardening.cz/wp-content/uploads/img_64e3f261028c8.jpg)
Jak tinkturu vyrobit?
Lišky jsou zdrojem vitamínů A, B, E, C, D2, ale také hořčíku, vápníku, sodíku, fosforu, síry, železa, mědi a zinku. Liškovou tinkturu lze použít k léčbě parazitárních infekcí. Obsažené látky zabíjejí parazity, proto také lišky nepatří mezi houby, které by bývaly napadené hmyzem nebo červy. Tinkturu lze užívat i v případě kožních parazitárních onemocnění.
Na tinkturu budete potřebovat 100 gramů čerstvých lišek, 200 ml vody, 200 ml lihu a dvě polévkové lžíce přírodního medu. Nakrájené houby zalijte medem a lihem rozpuštěným v teplé vodě. Odložte na dva týdny stranou do zašroubované sklenice. Výslednou tinkturu přefiltrujte a nechte ještě měsíc odpočívat na chladném a tmavém místě. Užívejte každý večer jednu lžíci po dobu dvou týdnů.
Zdroj: https://www.mindfulmarket.com/chanterelle-tincture.html