Na podzim a v zimě zázvor často doplňuje chuť čaje. Kousek zázvoru má primárně zahřát, posílit imunitu a v případě infekce pomoci při její léčbě. Pro ty, kteří nemají rádi chuť cibulového sirupu nebo česneku, bude skvělou alternativou zázvorový sirup, nebo spíše spojení zázvoru, medu a citronu.
Vlastnosti zázvoru, medu a citronu
Zázvor má rád spojení medu a citronu a tyto složky, spolu i samostatně, v podzimním a zimním období, jsou neocenitelnou podporou pro tělo. Stojí za to sáhnout po nich co nejčastěji. Můžete je přidat do čaje, můžete z nich připravit zdravotní infuze. Je to perfektní kombinace, která bude fungovat také ve formě sirupu.
Zázvor, první ze tří zmiňovaných, má jedinečnou vůni a chuť, a to díky gingerolu. Této sloučenině se připisují protizánětlivé a analgetické účinky. Zázvor je produkt, který podpoří tělo při nachlazení, umožní rychleji se zahřát, má antipyretický účinek, zředí sekret v dýchacím traktu, zmírňuje kašel a posiluje imunitu.

Recept na sirup
V nejjednodušším receptu na zázvorový sirup najdeme tři složky – zázvor, citron a med. Někdy se přidávají také hřebíček, kurkuma, skořice nebo anýz. Pro přípravu receptu potřebujete 4–5cm kořen zázvoru, dva citrony a med. Citrony důkladně omyjte vařící vodou, poté je nakrájejte na tenké plátky a zbavte pecek. Zázvor oloupejte a nastrouhejte najemno.
V opařené nádobě rozložte ingredience ve vrstvách. Můžete začít se zázvorem, to znamená nejprve vrstva zázvoru, poté vrstva plátků citronu a poté 2–3 polévkové lžíce medu. Potom opět opakujte vrstvy, dokud se nádoba nenaplní. Uzavřenou nádobu nechte 24 hodin na chladném místě. Po odstátí je sirup připraven ke konzumaci. Následně jej uchovávejte v chladničce. Plátky citronu nevyhazujte, můžete je přidat například do čaje.
Zdroj: https://www.munchkintime.com/ginger-lemon-honey-syrup-recipe-natural-immune-booster/