Chia semínka jsou oblíbenou ingrediencí lahodného pudinku s kokosovým mlékem. Málokdo však ví, že jsou nejen chutná, ale také velmi zdravá. Pravidelně konzumovaná chia zlepšují práci žil a srdce. Stojí za to je zahrnout do každodenní stravy.
Vlastnosti chia semínek
Tato semena jsou skutečnou vitamínovou bombou. Obsahují omega-3 kyseliny, jakož i mangan, fosfor, měď, selen, železo, hořčík, vápník a vitamíny E, B1 a B3. Díky takovému vynikajícímu složení jsou tato semínka klasifikována jako superpotravina. Je to termín pro cenné a nezpracované potraviny přírodního původu.
Díky obsahu omega-3 kyselin semínka podporují práci oběhového systému. Kyseliny pomáhají ředit krev, což znamená, že červené krvinky se nelepí na poškozené stěny v cévách. Minimalizuje se tak riziko krevních sraženin a přetížení. Chia také snižují hladinu špatného cholesterolu a zvyšují hladinu toho dobrého. Minerály v nich obsažené pomáhají regulovat krevní tlak a obsah antioxidantů chrání před nástupem závažných onemocnění.
Jak nejlépe konzumovat chia semínka
Doporučuje se konzumovat 20 gramů semínek každý den, což je asi 1,5 polévkové lžíce. Semena jsou ideální jako doplněk k salátům, sendvičům nebo polévkám. Mohou být také použita pro ovocné koktejly. Chia dokonale zahušťují tekutiny, díky čemuž jsou výživnější a sytější. Nejvíce se však semínka využívají k přípravě dezertů.
Určitě vyzkoušejte zejména kokosový pudink s chia semínky. Stačí přidat dvě polévkové lžíce semen do 200 ml mléka a důkladně promíchat. Takto připravený dezert vložte do chladničky na 3–4 hodiny. Po uplynutí této doby je pudink připraven ke konzumaci. K obohacení chuti můžete přidat hrst čerstvého ovoce. Chia semínka jsou také skvělou prevencí proti infarktu.
Zdroj: https://www.mayoclinichealthsystem.org/hometown-health/speaking-of-health/chia-seeds-pack-nutritional-punch, https://health.clevelandclinic.org/benefits-of-chia-seeds/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9834868/, https://www.medicinenet.com/how_much_chia_seeds_should_you_eat_a_day/article.htm, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26545644/