Kapradina má ráda svůj klid. Změny nenese lehce, snadno ztratí svou krásnou zeleň

Kapradina je jednou z nejstarších rostlin nacházejících se na Zemi. Až 10 000 jejích odrůd a druhů přežilo do moderní doby. Je to také jedna z nejoblíbenějších pokojových rostlin pro domácnost. Chceme-li si užít její krásný vzhled po dlouhou dobu, stojí za to se vyhnout několika chybám v péči.

Optimální teplota a světlo

Jedná se o druh teplomilných rostlin, které v létě kvetou nejlépe při teplotě mezi 18 až 23 stupni. Na podzim a v zimě se vyplatí přesunout kapradinu do místnosti s teplotou kolem 15–18 stupňů. Kapradiny mají rády světlo, ale netolerují vystavení přímému a příliš dlouhému slunečnímu záření. Pokud tuto skutečnost ignorujeme, může to vést k jejich rychlému schnutí.

Doporučený článek:  Štípance od komárů dokážou potrápit i několik dní. Rychlou úlevu najdeme v každé kuchyni

Ideální místo pro kapradinu je světlé místo, kam dopadají rozptýlené sluneční paprsky. Pokud chceme, aby byla kapradina ozdobou parapetů, stojí za to ji umístit do oken směřujících na sever a západ. I v květinářstvích se tyto rostliny umisťují na vyšší police a skříňky v místnostech směřujících na východ nebo jih, kde sluneční paprsky nedopadají přímo na listy.

Zdroj obrázku: Freepik

Správná vlhkost

Neustále vlhký substrát a správně zvlhčený vzduch je klíčem ke svěžímu růstu kapradiny. Úroveň vlhkosti lze úspěšně regulovat v létě i v zimě. Na podzim a v zimě je důležité zalévat rostlinu méně než v jiných měsících. Stojí však za to nenechat substrát úplně vyschnout. Přebytečná voda urychluje žloutnutí listů, což způsobí, že kapradina bude chřadnout.

Doporučený článek:  Vyrobte si vlastní stylové květináče a regály na rostliny

Pokud kapradina začne chřadnout a její listy prudce zežloutnou, je to první znamení, že jsme kapradinu vystavili příliš velkému stresu. V kontextu rostlin to znamená, že se mohly změnit podmínky současného pěstování nebo se náhle přestěhovala. Pokud plánujeme přesunout kapradinu na jiné místo, je nejlepší poskytnout jí podobné podmínky, jako jsou ty současné. V opačném případě můžeme dlouho bojovat s vysušením a žloutnutím.

Zdroj: https://www.bhg.com/gardening/houseplants/care/fern-care-guide/

Podobné články:

Se správným postupem je zavařování ovoce snadné. Pasterizaci v troubě zvládne každýSe správným postupem je zavařování ovoce snadné. Pasterizaci v troubě zvládne každý

Léto je obdobím, kdy sbíráme ovoce a následně z něj připravujeme zavařeniny, džemy a marmelády. Rádi je pak využíváme v pozdním podzimu a v zimě. Abychom si však užili jejich nezapomenutelnou chuť, musíme