Lišky dodají jídlu specifickou chuť, díky zamrazení si je můžeme užít po celou zimu

Žluté houby s názvem lišky jsou jedním z nejoblíbenějších druhů hub. I malé množství přidané do pokrmu mu dodá zvláštní charakter. Bohužel jsou k dispozici jen krátkou dobu, a tak milovníci hledají různé způsoby, jak je uchovat. Nejlepším způsobem je zmrazení. To však má určitá pravidla, aby nezhořkly a nezgumovatěly.

Výběr správných kusů

Lišky za své jméno vděčí pravděpodobně jejich žluté barvě. Mohou se stát lahodnou přísadou do omáček nebo míchaných vajec. Vyžadují však speciální ošetření, na které je třeba před zmrazením pamatovat. Vždy vybírejte čerstvé houby s celými kloboučky a bez rušivých barevných skvrn.

Doporučený článek:  Suché nakládané okurky jsou hotové za jediný den. Budou lahodné a dokonale křupavé

Vezměte v úvahu, že větší kusy se lépe čistí. K této činnosti můžete přistupovat různými způsoby. Můžete například použít malý kartáček. Tento způsob je poněkud zdlouhavý, ale jeho výhodou je zachování nejcennějších vlastností, kterými jsou vynikající chuť a pevnost. Můžete je opláchnout pod vodou, ale tím nasáknou hodně vody a mohou se stát gumovými. Nejdůležitější je, aby byly před zmrazením suché.

Zdroj obrázku: Freepik

Jak správně zmrazit houby

Teoreticky neexistují žádné kontraindikace, které by zmrazení hub zakazovaly. Po této operaci však často zůstávají zahořklé. Proto je lepší je předem tepelně upravit. Existuje několik způsobů, jak to provést, a proto si vyberte ten, který vám nejvíce vyhovuje. Jako první metodu uvedeme blanšírování před zmrazením. Při této úpravě se houby vloží na tři minuty do slané vroucí vody. Po třech minutách houby vyjměte a opláchněte je pod studenou vodou, aby se dále nerozvařily.

Doporučený článek:  Vodní kámen pomůžou vyčistit brambory, ocet nebo citronová šťáva

Můžete je zkusit smažit bez tuku. Budete potřebovat pánev s povrchem, který zabraňuje přichycení. Rozehřejte pánev a houby na ní opékejte asi 10 minut. Po této době lišky pustí šťávu, ale pak ji opět nasají. Pokud máte parní hrnec, můžete houby před zmrazením upravit v něm. Vaření v páře by však nemělo trvat déle než osm minut. Po každé metodě však lišky osušte a před uložením do mrazáku je nechte vychladnout.

Zdroj: https://www.wikihow.com/Freeze-Chanterelle-Mushrooms

Podobné články:

Hnědnutí tújí souvisí často s nevhodnou zálivkou, nedostatečným hnojením nebo domácími mazlíčkyHnědnutí tújí souvisí často s nevhodnou zálivkou, nedostatečným hnojením nebo domácími mazlíčky

Všechny túje mohou začít dříve nebo později hnědnout. Je to docela časté, a proto je důležité se o ně správně starat. Tato situace může potkat hlavně málo zkušené zahradníky. V