Proti hypertenzi působí účinně brokolice, rajčata nebo mrkev

Hypertenze se stává celosvětovým problémem. Počet pacientů se neustále zvyšuje, stejně jako riziko infarktu nebo mozkové příhody. Kromě farmakologické léčby by se však pacienti měli zaměřit na svůj životní styl a především na svoji stravu. Při správné stravě můžete svůj stav zlepšit v krátké době.

Zdravá brokolice

Tato zelenina má mnoho cenných složek a minerálů, při pravidelné konzumaci dodává tělu vitamín C, vitamíny ze skupiny B, vitamíny A a K, jakož i hořčík, železo, fosfor a zinek. Brokolice je také zdrojem flavonoidů, které mají vliv na krevní cévy – posilují je a zefektivňují. Byly provedeny studie, při nichž se prokázalo, že lidé konzumující brokolici trpěli hypertenzí jen třikrát týdně a pacienti s diagnostikovanou hypertenzí měli nižší hodnoty krevního tlaku.

Doporučený článek:  "Když vidím co tu prodáváte, radši zajdu s pilkou do lesa," odvětil jsem prodejci vánočních stromků

Studie se provedly mezi lidmi s hypertenzí, kteří konzumovali půl litru špenátové polévky každý den po dobu jednoho týdne. Po tomto období jim byl změřen krevní tlak, jehož hodnoty byly mnohem nižší než před začátkem experimentu. Vědci prokázali, že sloučeniny obsažené ve špenátových antioxidantech a hořčík a draslík také zlepšují pružnost arteriálních cév.

Zdroj obrázku: Freepik

Rajčata a mrkev

Mrkev obsahuje sloučeniny, které mají diastolický účinek na stěny krevních cév, což způsobuje snížení tlaku, kterým krev tlačí na tepny. Chcete-li dosáhnout tohoto účinku, mrkev by měla být konzumována syrová pro zachování klíčových sloučenin, jako jsou kyselina chlorogenová, kávová a kumarinová.

Doporučený článek:  Zahradu a balkon v zimě zútulní krásné dekorace

Rajčata jsou vynikajícím zdrojem draslíku a lykopenu, které hrají důležitou roli při práci srdce. Na základě studií bylo prokázáno, že konzumace tří rajčat denně nejenže snižuje krevní tlak, ale také zabraňuje srdečním chorobám. Rajčata by neměli jíst lidé, kteří mají zvýšenou hladinu draslíku. Jako poslední zmíníme dýňová semena. Hořčík a draslík obsažené v dýňových semenech jsou rozhodující pro práci srdečního svalu. Studie prokázala, že konzumace tří gramů semen denně po dobu šesti týdnů významně snižuje krevní tlak.

Zdroj: https://food.ndtv.com/food-drinks/5-vegetables-you-must-include-in-your-high-blood-pressure-diet-1899128

Podobné články:

Zázvor obohatí pokrmy o orientální chuť, největší přínos ale pocítíte na svém těleZázvor obohatí pokrmy o orientální chuť, největší přínos ale pocítíte na svém těle

Zázvor se používá jako přísada do mnoha pokrmů. Má také spoustu zdravotních vlastností, což přispívá k jeho rostoucí oblibě. Vyplatí se po něm sáhnout zejména na podzim, protože má protizánětlivé,

Zavařování podle lunárního kalendáře: vyplatí se počkat na novoluní, pozor na magický úplněkZavařování podle lunárního kalendáře: vyplatí se počkat na novoluní, pozor na magický úplněk

Zavařování je národním sportem, hospodyňky se předhánějí v množství skleniček, druhů i nejrůznějších kombinací. Recepty na marmelády, sirupy nebo čalamády jsou pak oblíbeným námětem na hovory. Ale jak získat zavařováním