Nejvyšší čas připravit skleník na novou sezónu. Po zimě si zaslouží vyčistit a opravit

Na jaře se můžete pustit do zahradních prací, protože každý majitel zahrady má nyní nejvíce práce. Jestli máte na zahradě skleník, musíte se o něj na jaře také postarat a připravit ho na další sezónu. Stačí, když uděláte jen pár kroků k čistému a dokonale připravenému skleníku. Uvidíte, že díky správné přípravě budete mít mnohem jednodušší start do letní sezóny vy i vaše rostliny.

Úklid skleníku

V první řadě musíte myslet na čistotu. Odstraňte všechny staré rostliny, kořeny i listí, které se dostalo do skleníku. Podlahy a sklo ve skleníku si také zaslouží pořádnou údržbu. Nejen, že se zbavíte nečistot, ale také zabráníte šíření onemocnění a škůdců, které by mohly později napadnout všechny rostliny. Nezáleží na tom, jestli má konstrukce plastová nebo skleněná okna. Musí být čistá.

Doporučený článek:  Ochraňte venkovní rostliny i zahradní vybavení během zimních měsíců

Opravy

Údržba je klíčová k tomu, abyste měli vše potřebné. Na jaře musíte zkontrolovat, jestli není skleník poškozený. Praskliny, rozbitá okna a další poškození musíte opravit ještě před začátkem sezóny. Podívejte se také na větrací otvory a jejich funkčnost. Proudění vzduchu je ve skleníku extrémně důležité, a proto musíte tuto malou část konstrukce zkontrolovat a opravit.

Zdroj obrázku: Freepik

Příprava substrátu

Vždy na jaře musíte také vyměnit půdu, pokud ji máte již starší. Místo ní tam navezte novou a čerstvou půdu plnou živin. Nezapomínejte také na hnojivo a drenážní vrstvu, která by se měla nacházet ve spodní části kontejnerů. Drenážní vrstva je klíčová, protože jinak může dojít k přemokření půdy a hnilobě rostlin, které tam budete pěstovat.

Doporučený článek:  Ratanový nábytek oživí nová barva, lak a jednoduchá péče

Udělejte si dobrý plán

Jakmile budete mít vše připravené, musíte si udělat dobrý plán. Naplánujte si, co budete pěstovat, kolik toho budete pěstovat a jak všechny rostliny rozmístíte ve skleníku. V tomto prostředí musíte dávat pozor na každý detail, protože jinak nebudete mít bohatou úrodu. Jakmile přijdou vyšší teploty a letní sezóna, budete připravení a váš skleník také.

Zdroj: https://plantagreenhouses.com/blogs/learn/how-to-prep-your-greenhouse-for-the-spring

Podobné články: