Na podzim dostává imunita zabrat. V kondici ji udrží dary přírody, které si snadno nasbíráme

Posilování imunitního systému a našeho zdraví si všímáme především na podzim a v zimě, ale měli bychom se mu samozřejmě věnovat po celý rok. Zejména teploty na podzim mu ovšem nepřejí, a proto musíme zasáhnout. Spoléhat se samozřejmě můžete na léky z lékárny, ale příroda má mnohem lepší prostředky, jak nás uchránit před nemocí.

Starý dobrý šípek a pupalka

Šípek známe všichni, ale příliš mnoho lidí na něj zapomíná. Obsahuje přitom velké množství vitamínu C, který zlepšuje imunitu. Navíc podporuje práci oběhového systému a funkce jater. Využít ho můžete zejména při chřipce a nachlazení, díky jeho protizánětlivým a uklidňujícím vlastnostem. Kromě toho jej můžete použít také v boji proti akné, což mnoho lidí neví.

Doporučený článek:  Vědci vyvrátili léta zažitý mýtus. Vitamin C léčbu nachlazení neurychlí, účinnější je jiný
Zdroj obrázku: Pixabay

Pupalku možná neznáte, ale najdete ji prakticky na každé louce. Má krásně žluté květy, které se v noci otevírají. Obsahuje mnoho nenasycených mastných kyselin, selen, vápník, hořčík a zinek. Díky tomu má skvělý vliv na paměť a koncentraci. Olej z této rostliny můžete užívat před jídlem, ale jen v malých dávkách. Vždy se podívejte na dávkování na obalu. Olej by neměly používat osoby před operacemi a děti mladší 12 let.

Tradiční bezinka a jedinečná aloe

Bezinku máte možná i za domem, protože na českých zahradách se vyskytuje velmi často. Její plody mají blahodárný účinek na žaludek a střeva. Obsahují éterické oleje, flavonoidy, fenolové kyseliny a steroly, ale také vitamín C, železo, vápník, draslík a sodík. Plody jsou navíc bohaté na třísloviny a cenné ovocné kyseliny. Dávejte si pozor, aby byla bezinka před použitím dobře zpracovaná, protože jinak může být jedovatá.

Doporučený článek:  Ovoce a zelenina jídelníček zpestří a obohatí ho o důležité složky
Zdroj obrázku: Freepik

Aloe je svými neuvěřitelnými vlastnostmi velmi dobře známá. Její šťáva zlepšuje imunitu a snižuje hladinu cukru. Pokud to s ní ovšem přeženete, můžete mít průjem, takže hlavně opatrně. Masti s příměsí aloe se často používají na kožní problémy, protože dokáže viditelně zlepšit kvalitu pokožky. Navíc vám může pomoci od zánětů, protože obsahuje anti-‍prostaglandiny.

Zdroj: https://myhealth.alberta.ca/Health/pages/conditions.aspx?Hwid=aa104596spec

Podobné články:

Známé přírodní hnojivo používaly naše babičky. Nyní se na něj zapomnělo. Přitom prospívá více, než drahá chemieZnámé přírodní hnojivo používaly naše babičky. Nyní se na něj zapomnělo. Přitom prospívá více, než drahá chemie

Dříve nebylo běžné zamířit do obchodu a vybírat z desítek různých chemických hnojiv. Dnes je to pro mnohé pěstitele standard. Málokdo si ale uvědomí, že při svém výběru kupuje chemii, která