Domácí rajčatové pyré se vyplatí mít stále po ruce. Skvěle chutná v polévce i na pizze

Rajčatový protlak používáme k přípravě mnoha chutných pokrmů, například rajčatové polévky nebo jako základ pizzy. Rajčata jsou nejen chutná, ale také velmi zdravá součást našeho jídelníčku. Obsahují velké množství draslíku, který podporuje činnost srdce a snižuje krevní tlak. K přípravě pyré však potřebujete správný druh rajčat.

Nejlepší rajčata na pyré

K přípravě opravdu dobrého rajčatového pyré potřebujete správný základ, a tím jsou rajčata. Ne všechny odrůdy a ovoce jsou vhodné pro přípravu pyré. Nejlepší odrůdy rajčat na pyré jsou malinová, římská nebo švestková. Tyto odrůdy mají nejsladší chuť, jsou kompaktní a masité. Důležitý je také výběr správného plodu. Plody musí být pevné, zralé a dužnaté. Nejlepší jsou ty, které mají málo semen.

Doporučený článek:  Cibulový sirup zatočí s každým nachlazením. Vylepšený recept zachutná i dětem

Nikdy není na škodu mít v lednici láhev rajčatového protlaku. Můžete ji použít v mnoha receptech. Je hlavní složkou rajčatové polévky, špaget nebo aromatických omáček. Musíme se také zmínit o nejoblíbenějším způsobu použití rajčatového protlaku, kterým se potírá dno pizzy. Za zmínku jistě stojí i zdravotní vlastnosti rajčat, která obsahují mnoho cenných minerálů včetně draslíku. Tento prvek pomáhá regulovat krevní tlak a předcházet onemocněním kardiovaskulárního systému.

Zdroj obrázku: Freepik

Připravte si pyré doma

Příprava pyré je velmi snadná a je lepší si ho připravit doma než kupovat v obchodě. Možná je to rychlejší způsob, ale rozhodně ne zdravější. Rajčatové pyré zakoupené v obchodě je plné chemických konzervantů, aromat a dalších látek, které našemu tělu neprospívají. Vyhrňte si tedy rukávy a pusťte se do výroby domácího rajčatového protlaku. Budete potřebovat pět kilogramů rajčat, jednu polévkovou lžíci soli a půl lžičky kyseliny citronové.

Doporučený článek:  Oblíbené jahody si můžeme vychutnat po celý rok. Domácí mražení je snadné

Rajčata důkladně omyjte a nakrájejte na kostičky. Vložte je do velkého hrnce a přiveďte k varu. Když jsou úplně měkká, rozdrťte je, snižte teplotu a vařte další hodinu. Přes hrnec dejte síto a rajčata do něj přendejte a přetřete je do menší mísy. Vzniklé pyré vařte dvě hodiny a osolte. Mezitím si připravte čtyři velké sklenice, do každé přidejte trochu kyseliny citronové a zalijte uvařené pyré. V chladničce ji můžete skladovat až měsíc.

Zdroj: https://www.allrecipes.com/article/how-to-make-tomato-puree/

Podobné články:

Na školní jídelnu zapomeňte. Přesvědčíme vás, že špenát ve vašem jídelníčku nesmí chybětNa školní jídelnu zapomeňte. Přesvědčíme vás, že špenát ve vašem jídelníčku nesmí chybět

Špenát patří mezi oblíbenou zeleninu, kterou buď milujeme, nebo nenávidíme. Pro někoho je špenát špatnou vzpomínkou na školní léta, jinému ale špenát chutná a dává si ho pravidelně. Co všechno