Fermentované potraviny zajistí vitamíny na celou zimu. Nejen metabolismus udrží v perfektní kondici

Fermentované produkty jsou jedny z nejzdravějších, které si můžeme doma připravit. Kromě toho, že obsahují mnoho vitamínů, jsou také přírodním zdrojem probiotik pro tělo. Proč je nakládané jídlo tak zdravé a co všechno můžete nakládat, vám povíme v dnešním článku.

Co je fermentování

Fermentovaný potravinářský výrobek vzniká v důsledku fermentačního procesu. Přirozeně obsažený cukr v zelenině a ovoci, který podrobujeme fermentaci, se rozkládá na kyselinu mléčnou za účasti bakteriálních kultur. Jeho tvorba v nakládaných výrobcích znamená, že nedochází k vývoji mikroorganismů a hnilobných bakterií škodlivých pro lidské tělo.

Doporučený článek:  Ovoce je důležitou složkou jídelníčku. Oblíbené druhy by neměly chybět na žádném jídelníčku

Zelenina a ovoce, které podrobujeme nakládání, mohou být vhodné ke konzumaci po mnoho měsíců, přičemž si zachovají svou chuť a zdravotní vlastnosti. Kromě mnoha vitamínů jsou fermentované výrobky lehce stravitelné a především bohaté na vlákninu, která má příznivý vliv na trávicí systém. Tyto výrobky jsou bohaté na vitamíny skupiny B, C, A, E, draslík, hořčík a vápník.

Zdroj obrázku: Freepik

Fermentování působí pozitivně na pokožku a krev

Vysoký obsah vitamínu B způsobuje, že konzumace těchto produktů reguluje metabolismus, protože tyto vitamíny jsou zodpovědné za správný proces trávení bílkovin, tuků a sacharidů. Kromě toho pravidelná konzumace nakládaných výrobků ovlivňuje stav vlasů a nehtů a také zvyšuje vstřebávání železa, proto se doporučují lidem trpícím anémií.

Doporučený článek:  Hubnutí na vlnách vůní: bylinky urychlí metabolismus, sníží chuť k jídlu a podpoří spalování

Nakládání je především spojeno s okurkami a zelím. Nesmíme však zapomínat, že nakládat můžeme i řepu, rajčata, ředkvičky, cuketu, cibuli, papriky a citrony. Abyste mohli fermentovat v pohodlí domova, nezapomínejte, že nakládané výrobky musí obsahovat cukry, fermentování se musí provádět při pokojové teplotě a nálev do nakládaných výrobků musí obsahovat vodu a sůl.

Zdroj: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8588917/, https://www.sciencedirect.com/topics/food-science/food-fermentation, https://www.everydayhealth.com/digestive-health/experts-why-is-fiber-important.aspx, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9662251/, https://www.umassmed.edu/nutrition/blog/blog-posts/2022/7/make-your-own-fermented-vegetables/

Podobné články:

Vědci vyvrátili léta zažitý mýtus. Vitamin C léčbu nachlazení neurychlí, účinnější je jinýVědci vyvrátili léta zažitý mýtus. Vitamin C léčbu nachlazení neurychlí, účinnější je jiný

V případě nachlazení se analgetika a protizánětlivé tablety spolu s vitaminem C stávají nedílnou součástí léčby. Čaj s citronem a kyselinou askorbovou v tabletách je duo, které slibuje rychlejší zotavení.