I když kvůli ní lidé pláčou, vždycky jim pomůže: cibule uleví při nachlazení a pročistí organismus

Cibule je jednou ze základních surovin v kuchyni. Známá je jako domácí lék na nachlazení, ale pomoci může mnoha různými způsoby. Sirup z cibule je skvělým lékem na kašel, zatímco cibulové obklady můžete používat při bronchitidě nebo zápalu plic. Obklady můžete využít také ke snížení otoku nebo bolesti po bodnutí hmyzem. Způsobů použití je nespočet. Pojďme se podívat na tento jedinečný druh zeleniny.

Odkud pochází intenzivní vůně cibule?

Cibule má velmi charakteristickou vůni a štiplavé aroma, které nás nutí slzet při krájení. Za to je zodpovědná síra, kterou obsahuje. Zároveň se jedná o léčivý prvek. Díky síře ucítíte teplo, které pronikne do plic a urychlí hojení. Síra také dokáže regenerovat kloubní chrupavky. Lékaři proto doporučují sulfidové koupele pro pacienty s revmatismem nebo problémy s vlasy a nehty.

Doporučený článek:  Ani nejlepší recept nezaručí, že se nakládané okurky podaří. Dojít může hned k několika chybám

Cibule jako celek má na tělo blahodárné účinky, i když si to většinou neuvědomujeme. Pozitivně působí na oběhový systém, snižuje hladinu cholesterolu a triglyceridů. Snižuje také riziko krevních sraženin, čistí organismus od parazitů a těžkých kovů. Podporuje práci metabolismu, a proto byste na její konzumaci neměli zapomínat, i když při krájení uroníte pár slz.

Zdroj obrázku: Freepik

Důležitost cibule v naší stravě

Pravidelná konzumace cibule čistí trávicí systém od virů, kvasinek a patogenních organismů. Nezáleží příliš na tom, jestli zvolíte žlutou, nebo červenou cibuli. Červená cibule se trochu liší, protože neobsahuje tolik enzymů. Z tohoto důvodu má sladší chuť a skvěle se hodí na karamelizaci, do salátů nebo guacamole.

Doporučený článek:  Zkušení zahradníci schválně ničí keříky rajčat. Díky tomu sklízí každý rok bohatou úrodu

Léčivé vlastnosti pro naše tělo

Dobrou zprávou je, že cibule (stejně jako česnek nebo pórek) neztrácí během tepelné úpravy své vlastnosti. Nemusíte se proto obávat snížení vitamínů a minerálů, když ji přidáte do polévky, omáčky nebo jiného pokrmu. Nejčastěji používáme tuto zeleninu nejen pro dochucení pokrmů, ale také pro léčbu nachlazení nebo plicních onemocnění. Nejlepší formou pro léčbu je použití cibulového sirupu, kde jsou léčivé složky koncentrovány.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/onion-benefits

Podobné články: