Květák nesmí v jídelníčku chybět. Jednoduché triky ho zbaví zápachu i nadýmání

Květák je velmi prospěšná zelenina. Má mnoho zdravých látek a lze ho připravit na milion způsobů. Dá se vařit, smažit, grilovat a tím výčet rozhodně nekončí. Může se však květák jíst syrový? A jak vařit květák, aby nám z něj nezapáchala celá kuchyně? To se dozvíte v našem článku.

Nepříjemný zápach při vaření

Pokud nechcete, aby se z vařícího květáku šířil nepříjemný zápach, stačí přidat do vody, ve které ho vaříte, čajovou lžičku jedlé sody nebo půl sklenice mléka. Žádný z produktů neovlivní chuť zeleniny. Tato zelenina se dá úspěšně dusit, péct a grilovat. V každé variantě chutná trochu jinak. Stojí za to otestovat všechny z nich, abyste si vybrali tu nejchutnější verzi pro vás.

Doporučený článek:  Také v zimním období si trávník zaslouží péči

Květák je velmi prospěšný při mnoha onemocněních. Obsahuje například jedinečný sulforafan, což je sloučenina se silnými antioxidačními vlastnostmi. Kromě toho existuje řada dalších antioxidantů v květáku, včetně vitamínu C, E a manganu. Tím vším napomáhá snížit zánět v těle a toxický účinek volných radikálů. Květák je jedním z druhů zeleniny, které dokážou bojovat proti rakovině.

Zdroj obrázku: Freepik

Kdo by neměl jíst květák

Květák je těžko stravitelný, proto je lepší ho nekonzumovat večer. Nadýmá, a proto se nedoporučuje při podrážděných střevech a těhotným ženám. Tento účinek lze snížit, pokud budeme květák vařit s kmínem nebo koprem. Ačkoli je zelenina bohatá na jód, nedoporučuje se lidem s poruchami štítné žlázy. Obsahuje složky, které narušují absorpci jódu z potravinářských výrobků.

Doporučený článek:  Mnozí zbytečně utrácejí za chemická hnojiva. To nejlepší lze snadno získat z vaječných skořápek

Rozhodně by ho neměli konzumovat lidé s hypotyreózou a Hashimotovou chorobou. Při jiných poruchách štítné žlázy je třeba udržovat střídmost. I když to nebývá zvykem, tato zelenina se dá jíst i syrová. Může být elegantním doplňkem k salátům. Může se také jíst samotná jako občerstvení mezi jídly.

Zdroj: https://www.bbcgoodfood.com/glossary/cauliflower-glossary

Podobné články:

Při zpracování pórku dělá většina lidí zbytečnou chybu. Připravují se tak o vitamíny i penízePři zpracování pórku dělá většina lidí zbytečnou chybu. Připravují se tak o vitamíny i peníze

Žádný vývar se bez pórku neobejde. Stejně tak se ale používá také v mnoha dalších pokrmech. Do svého jídelníčku byste měli pórek zaručeně zařadit, protože přináší tělu úžasné vlastnosti a