Lidé vyhazují zelené listy mrkve, a přitom netuší, o jak cennou potravinu se připravují

Když na zahradě vypěstujete mrkev, určitě použijete pouze kořenovou část a krásné zelené listy vyhodíte. Věřte nebo ne, ale i ta zelená část z mrkve je velmi prospěšná zdraví. Než ji znovu vyhodíte, přečtěte si, jak ji využít a jaké výhody vám může nabídnout.

Listy z mrkve

I listy z mrkve poskytují mnoho zdravotních benefitů, stejně jako listová zelenina. Obsahují například vitamin C, chlorofyl, hořčík a velké množství vlákniny. Dále i vitaminy A, K a z minerálů železo, draslík, vápník, fosfor a mnoho jiných prospěšných látek. Vitamin C mnoha lidem v těle chybí, protože jablka a pomeranče ze supermarketu mají tohoto vitamínu velmi málo, je ale zásadní správnou funkci imunitního systému. Chlorofyl zase podporuje detoxikaci organismu. Vláknina pro změnu vyrovnává hladiny cukru v krvi a má také pozitivní vliv na správné prostředí ve střevě.

Doporučený článek:  Dejte zelenou svému zdraví! Zelenina této barvy dodá tělu vše, co potřebuje
Zdroj obrázku: Pixabay

Využití v kuchyni

Nyní už znáte zdravotní přínosy zelených listů mrkve a ještě bychom vám rádi prozradili, jak tento zelený zázrak použít do jídel. Pokud se rozhodnete jíst listy samotné, jistě vám nebudou chutnat, jsou mírně nahořklé. Proto je doporučujeme s něčím smíchat. Připravte z listů například pesto – smíchejte nasekané mrkvové listy s parmezánem, ořechy a olivovým olejem. Můžete přidat sůl a česnek. Tato pochoutka je dokonalá na toast nebo těstoviny.

Zdroj obrázku: Pixabay

Tabbouleh

Jedná se o pestrý salát z rajčat, bulguru, cibule, okurky, česneku a červeného pepře, který je charakteristický především pro libanonskou kuchyni. Chuť tohoto salátu může být obohacena o mátu nebo bazalku a mrkvové listy. 

Doporučený článek:  Švestky sušené v troubě si uchovají šťavnatost a výbornou chuť

Chimichurri

Omáčka, která se nejčastěji používá k masu, ale i pečené zelenině. Přísady pro tuto omáčku jsou petržel, oregano, vinný ocet, česnek, olivový olej a chilli. Petržel není nutná a můžeme ji vyměnit za listy z mrkve. 

Zdroj: https://www.myweekendkitchen.in/carrot-top-pesto-carrot-leaves-recipe/

Podobné články:

Granátové jablko předejde nachlazení i problémům se srdcem. Na podzim je pro něj nejlepší dobaGranátové jablko předejde nachlazení i problémům se srdcem. Na podzim je pro něj nejlepší doba

Superovoce, které posílí imunitu a cévní systém? Seznamte se s granátovým jablkem, které v tuzemsku není příliš oblíbené a bývá používáno často jen pro okrasu obložených míst nebo speciálních dezertů.

Zavařování může trvat jen pár minut. Stačí využít netradiční metodu, kterou si zamilujeteZavařování může trvat jen pár minut. Stačí využít netradiční metodu, kterou si zamilujete

Léto je vždy plné čerstvého ovoce a zeleniny. Většina z nás ale nedokáže sníst všechny zásoby, které si vypěstujeme na zahradě. Vyhazovat lahodné plodiny je obrovská škoda. V tuto chvíli přichází