Med s vůní levandule zažene všechny chmury i nachlazení. Tento poklad vám nesmí doma chybět

Jak poznáte levandulový med? Charakteristická je pro něj světlá barva a nádherná květinová vůně. Je považován za jeden z nejzdravějších medů, které můžete konzumovat. Poskytne vám mnoho léčivých vlastností a navíc chutná úžasně! Typicky se používá hlavně na jihu Evropy, ale ochutnat ho můžete i u nás. Proč byste měli vyzkoušet levandulový med?

Typické znaky levandulového medu

Pěstování levandule úzkolisté je velmi jednoduché a většinou se tomu věnují země, jako je Itálie, Španělsko, Portugalsko, Chorvatsko nebo Maďarsko. Pěstovat ji ovšem můžeme i u nás, takže se také můžeme těšit na levandulový med. Tento produkt má světle žlutou barvu se zlatými odstíny. Poměrně rychle krystalizuje a při ochutnání ucítíte jemné aroma květů levandule.

Doporučený článek:  Petrželka se těší velké oblibě a právem. Tělu dodá důležité látky a rozjasní pleť
Zdroj obrázku: Freepik

Vlastnosti levandulového medu

Levandulový med obsahuje vysoký obsah sacharózy, která je dobrým zdrojem jednoduchých cukrů. To znamená, že s ním musí diabetici zacházet velmi opatrně. Levandulový med je zdrojem vitamínu skupiny B, organických kyselin a éterických olejů. Vždy med používejte se střídmostí, protože je velmi sladký. I přesto je zdravější než většina jiných druhů medu.

Tento produkt vám může pomoci s několika zdravotními problémy. Použít ho můžete při nachlazení, protože pomáhá bojovat proti infekcím. Stejně tak je vhodný na hypertenzi, kožní problémy nebo stres. Levandule má neuvěřitelně uklidňující účinky a doporučuje se lidem, kteří mají problémy se spánkem. Jestli se chcete po dlouhém dni uvolnit, udělejte si čaj s levandulovým medem.

Doporučený článek:  Lahodné pesto z petrželky ozvláštní každé menu. Jedinečné jsou ale také jeho zdravotní účinky

Jak používat levandulový med?

Myslete vždy na to, že med při kontaktu s vysokou teplotou ztrácí své vlastnosti. Z tohoto důvodu musíte při přípravě čaje chvíli počkat, než do něj přidáte med. Voda by neměla přesahovat 40 stupňů, jestli chcete zachovat všechny léčivé vlastnosti sladkého medu. Použít ho ale můžete také na chléb, vafle nebo palačinky. Stejně tak bude chutnat skvěle v ovesné kaši nebo dezertech.

Zdroj: https://www.annaslavenderdream.com/lavender-honey

Podobné články:

Petrželka se těší velké oblibě a právem. Tělu dodá důležité látky a rozjasní pleťPetrželka se těší velké oblibě a právem. Tělu dodá důležité látky a rozjasní pleť

Petrželka je u nás asi nejvíce používaná na dochucování pokrmů, především polévek, kde příjemně prováže všechny chutě. Většina z nás si ji pěstuje v truhlíku za oknem nebo na bylinkové

Nejcennější koření pro podzimní (ne)čas. Majoránka je kouzelnice, která zažene všechny neduhyNejcennější koření pro podzimní (ne)čas. Majoránka je kouzelnice, která zažene všechny neduhy

Majoránka je vynikajícím kořením při vaření. Stejně dobře ji ale použijete také jako součást domácí lékárničky. Můžete se díky ní totiž zbavit podzimních a zimních neduhů. Vyplatí se vám, když