Osvědčené tipy, díky kterým vybereme vždy nejlepší ovoce a zeleninu

Nakoupit správně ovoce a zeleninu je jedním ze způsobů, jak si můžete pochutnat a zároveň ušetřit. Mnohdy se vám jistě stalo, že jste zaplatili za plodiny, přišli domů a zjistili, že některé kusy můžete ihned vyhodit. Anebo byly tak zralé, že jste je nestihli sníst. Z tohoto důvodu si musíte dávat pozor na to, jak si vybíráte v obchodě i na trhu své ovoce a zeleninu.

Tipy na ovoce

Jablka musí být pevná a s velmi jasnou barvou. Vrásčitý povrch nebo měkká místa jsou špatným signálem. Banány můžete brát zelené nebo s jasně žlutou slupkou. Zralosti dosáhnou ve chvíli, kdy se objeví hnědé skvrny. Hroznové víno musí být také pevné a pevně zachycené na stopkách. Měkké a scvrklé hrozny nebudou dobré a po příchodu domů je stejně ihned vyhodíte.

Doporučený článek:  Hortenzie a rododendrony patří k největším pokladům zahrady. Díky kávě budou ještě krásnější

Při výběru pomerančů se dívejte na pevnou, hladkou slupku a vyšší váhu plodu. Jahody jsou nejlepší domácí, ale u kupovaných musíte hlídat hlavně barvu. Jasně červené plody bez zelených nebo bílých skvrn jsou základ. Na melouny si můžete poklepat. Jestli slyšíte dutý zvuk, je zralý. Měl by mít také symetrický tvar a kupujte si spíš těžké melouny, které v sobě mají více vody.

Zdroj obrázku: Freepik

Poznejte čerstvou zeleninu

Mrkev patří mezi nejoblíbenější druhy zeleniny. Musí být pevná a hladká. Jestli je měkká nebo popraskaná, neberte si ji domů. Rajčata musí být také pevná, ale nesmí být tvrdá. Měkká místa, praskliny ani nejednotnou barvu nekupujte. Papriky (stejně jako jiné plody) musí být pevné. Jejich slupka nesmí být měkká a vrásčitá.

Doporučený článek:  Práce na zahradě jsou již v plném proudu. Připravit musíme záhony a plodiny

Výběr cibule není těžký. Jen se dívejte na to, aby byla suchá, pevná a ze klíčků. U brambor si dávejte obzvlášť pozor, protože se můžete otrávit, když sníte oxidované brambory. Pochopitelně musí být pevné, ale hlavně bez zelených skvrn. Podle toho to poznáte nejlépe. Listovou zeleninu, jako je špenát nebo salát kupujte svěží, krásně zelený a bez známek po vadnutí.

Zdroj: https://www.naturefresh.ca/how-to-pick-freshest-vegetables/

Podobné články: