Přírodní síla citrusů vás po zimě postaví na nohy. Kombinace citronů a pomerančů nakopne organismus

Jsou doslova zimním darem, i když je lze zakoupit v průběhu celého roku. Na sklonku zimy jsou citrusy podle mnohých odborníků nejlepší, byť dozrávají v oblasti Středomoří už od prosince. V tomto období jsou čerstvé, mají intenzivní chuť a nejvyšší obsah vitamínů. Citrusy napomáhají posílit imunitu i zlepšit trávení. Jaké další benefity přináší a proč je právě nyní konzumovat ve velkém?

Proč jíst citrusy

Různé druhy citrusů bývají po jablkách a banánech nejoblíbenější. Plátek citronu do čaje je naprostá klasika, stejně jako pomeranče nebo mandarinky ke svačině od Vánoc až do jara. Citrusové plody obsahují vitamín C, ale také vitaminy řady B, především B7, který významně zlepšuje stav pokožky a vlasů. Kromě toho pravidelná konzumace citrusů pomáhá chránit srdce, cévy a nervovou soustavu.

Doporučený článek:  Arónie patří mezi superpotraviny. Jsou plné antioxidantů a vitamínů
Zdroj obrázku: Freepik

Pomeranče pro posílení imunity i krásnou pleť

Mezi nejoblíbenější ovoce patří pomeranče, které pocházejí z Číny a dnes se pěstují v subtropických oblastech. Běžně jsou k dostání plody s oranžovou nebo rudě zbarvenou dužninou. Tyto plody jsou plné vitamínů C a B a také betakarotenu. Jsou zdrojem vlákniny a pomáhají regulaci trávení. Jsou ideální složkou dietního jídelníčku. Obsažené antioxidanty pozitivně působí na nervovou soustavu. Plody se konzumují čerstvé nebo vymačkané na džus, používají se do dezertů i v kombinaci s medem a masem.

Kyselý citron nejen při nachlazení

Citrony obsahují velkou dávku vitamínu C, ale také vitamínu B1 a kyseliny citronové. Od pradávna je lékem při nachlazení, působí i preventivně na posílení imunity. Obsažené antioxidanty napomáhají hojení a regeneraci pokožky. Čerstvě vymačkaná citronová šťáva pomáhá navrátit pokožce zdravou barvu. Pro posílení organismu výtečně funguje směs z pomerančové a citronové šťávy. Stačí vymačkat šťávu ze 4 pomerančů, 4 citronů a smíchat s lžící kurkumy, lžící medu, opepřit špetkou pepře a kajenského pepře. Užívá se čerstvá, může se zředit vodou a pije se vždy ráno a večer.

Zdroj: https://www.finecooking.com/article/sweet-juicy-oranges-taste-better-in-winter

Podobné články:

Nakládané okurky najdeme v každé kuchyni. Málokdo ale tuší, jaký poklad pro lidské tělo vlastně jsouNakládané okurky najdeme v každé kuchyni. Málokdo ale tuší, jaký poklad pro lidské tělo vlastně jsou

Nakládané okurky patří mezi velmi oblíbenou zeleninu. Jsou vítaným doplňkem k masům, ale i bramborám. Dokonce i k některým omáčkám a oblíbeným hamburgerům. Jsou nízkokalorické, takže pokud držíte dietu, rozhodně

Dýňový sirup výborně doplní podzimní jídelníček, připravit si ho můžeme i ze slupekDýňový sirup výborně doplní podzimní jídelníček, připravit si ho můžeme i ze slupek

Z dýně připravujeme chutné koláče, dorty, polévky, hranolky, latté nebo třeba šťávu. Co takhle ale vyrobit si z ní i sirup? Na něj spotřebujete pouze semínka a slupky, které by

Domácím nakládaným okurkám se nic nevyrovná. Se správným postupem budou vždy křupavé a chutnéDomácím nakládaným okurkám se nic nevyrovná. Se správným postupem budou vždy křupavé a chutné

Zavařování okurek se může zdát jako hračka, ale je to složitější proces. Jak zařídit, aby si zachovaly nejen chuť, ale také svou pevnost a nutriční hodnotu? Musíte vědět, jak správně