Při zpracování pórku dělá většina lidí zbytečnou chybu. Připravují se tak o vitamíny i peníze

Žádný vývar se bez pórku neobejde. Stejně tak se ale používá také v mnoha dalších pokrmech. Do svého jídelníčku byste měli pórek zaručeně zařadit, protože přináší tělu úžasné vlastnosti a prvky. Obvykle používáme jen bílou část zeleniny, ale měli byste se naučit, jak pórek využít úplně celý. Jeho zelená část je totiž velmi zdravá. Poradíme vám, jak na to.

Jak zpracovat zelenou část pórku?

Jistě nechcete při vaření plýtvat surovinami, za které jste v obchodě zaplatili. Pórek je přitom zeleninou, na které plýtvá téměř každý. Nevyužíváme totiž jeho plný potenciál. Zelená část je vhodná do vývarů nebo polévek. Konzumovat ji ale můžete také syrovou. Listy pórku nakrájené na malé kousky jsou ideálním základem do salátů.

Doporučený článek:  Bílení kmenů pomůže ovocným stromům přečkat mrazy bez úhony

Zelenou část pórku nakrájejte asi 2–3 hodiny před konzumací. Důkladně ji pokapejte citronovou šťávou, promíchejte a odstavte. Díky citronu bude nádherně měkká a pustí šťávu. Takto připravenou ji můžete využít na přípravu salátu s dresinkem i bez něj. Uvidíte, že chuť salátu bude jedinečná, a doplníte svému tělu mnoho vitamínů a minerálů.

Zdroj obrázku: Freepik

Salát z pórku a mrkve a další recepty

Výrazná chuť pórku se skvěle hodí k surovinám, které mají jemnější chuť. Patří mezi ně také mrkev. Zelenou část zeleniny nakrájejte na malé kousky. Přidejte jablko a mrkev, špetku soli a pepře. Jablko i mrkev nastrouhejte na hrubém struhadle. Jestli se vám bude zdát salát suchý, můžete přidat pár kapek citronové šťávy nebo 1–2 lžíce přírodního (neochuceného) jogurtu. Tento salát se dokonale hodí k masu.

Doporučený článek:  Pro úklid celé domácnosti se skvěle hodí obyčejný citron. Zanechá za sebou zářivou čistotu

Zelené listy pórku můžete také připravit v troubě. Skvěle se hodí k pečeným bramborám nebo na pizzu. Zelené části jsou tvrdší, a proto je před použitím musíte nakrájet velmi jemně. Pórek bude skvělým pomocníkem při přípravě dušených pokrmů. Přidat ho můžete k masu i zelenině a výsledný pokrm bude chutnat zaručeně skvěle.

Zdroj: https://www.lacucinaitaliana.com/italian-food/hacks/leeks-do-not-throw-away-green-leafs

Podobné články: