Papriky posílí imunitu jako málokterá zelenina. Ne všichni ale mohou její bohatství využít

Papriky jsou velmi chutné a zdravé. Bohužel se mnoha lidem nedoporučují. Pro většinu lidí jsou neuvěřitelně zdravé, a proto do jídelníčku neodmyslitelně patří. Pacienti s revmatoidní artritidou, syndromem dráždivého tračníku nebo s Crohnovou chorobou by se měli této zelenině vyhýbat. Proč? Podívejme se na výhody i rizika, se kterými musíte počítat při konzumaci papriky.

Nutriční vlastnosti papriky

Papriky jsou obrovským zdrojem vitamínu C, protože ho obsahují dokonce 5× více než citron. Pomůžou proto dostat se z nachlazení a doplnit tento vitamín, který je klíčový pro silný imunitní systém. Kromě toho ale obsahují také vitamín A, E, skupinu B, betakaroten a draslík. Díky těmto složkám jsou skvělou podporou pro imunitu a dokážou zabránit mnoha nemocím.

Doporučený článek:  Jablka milují děti i dospělí. Jediné jablko denně pročistí tělo a ochrání ho před zákeřnými nemocemi
Zdroj obrázku: Freepik

Pro koho papriky nejsou vhodné?

Je to zvláštní, ale papriky se nedoporučují pacientům s oslabenou imunitou, střevními problémy, autoimunitním onemocněním (revmatoidní artritidou, syndromem dráždivého tračníku, Crohnovou nemocí). Pro některé jedince nejsou papriky nejlepší, protože obsahují alkaloidy, lektiny a kalcitriol. Tyto látky mohou dráždit sliznici a žaludek.

Jedinci, kteří trpí onemocněním ledvin, by to s konzumací této zeleniny neměli přehánět. Papriky jsou velmi bohaté na draslík. Pacienti s ledvinovými problémy mají obvykle nízkodraslíkovou dietu, takže se pro ně tato zelenina nehodí. Jednou za čas si papriku dát můžete, ale neměli byste ji jíst často a ve velkém množství.

Doporučený článek:  Cibulový sirup zatočí s každým nachlazením. Vylepšený recept zachutná i dětem

Jak snížit rizika při konzumaci papriky?

Odborníci na výživu říkají, že lze minimalizovat toxické vlastnosti papriky. Díky tomu je mohou konzumovat i lidé, kteří by se jim jinak měli vyhýbat. Důležitý je výběr zralých a jemně měkkých plodů. Tepelná úprava je také skvělý nápad. Papriku přitom můžete vařit, smažit, péct i grilovat. V každém případě kyseliny v paprice nebudou po tepelné úpravě tak agresivní, takže nebude dráždit žaludek.

Zdroj: https://superfoodly.com/paprika-health-benefits-and-side-effects/

Podobné články:

Všechna jablka jsou zdravá, některé odrůdy jsou ale skutečná vitamínová bombaVšechna jablka jsou zdravá, některé odrůdy jsou ale skutečná vitamínová bomba

Jablka jsou u nás mezi ovocem bezkonkurenční. Jsou dostupná téměř po celý rok, avšak nejchutnější bývají na podzim, kdy jsou šťavnatá a sladká. V tomto ročním období také obsahují nejvíce

Úrodu okurek ochrání kvasnicový postřik. Rostliny zároveň vyživí a dodá jim síluÚrodu okurek ochrání kvasnicový postřik. Rostliny zároveň vyživí a dodá jim sílu

Domácí pěstování okurek je velmi oblíbené. Nezáleží na tom, jakou odrůdu máte nejraději. Všechny chutnají skvěle a díky domácímu pěstování si je vychutnáte téměř zadarmo. Zelenina je náchylná k houbovým