Papriky posílí imunitu jako málokterá zelenina. Ne všichni ale mohou její bohatství využít

Papriky jsou velmi chutné a zdravé. Bohužel se mnoha lidem nedoporučují. Pro většinu lidí jsou neuvěřitelně zdravé, a proto do jídelníčku neodmyslitelně patří. Pacienti s revmatoidní artritidou, syndromem dráždivého tračníku nebo s Crohnovou chorobou by se měli této zelenině vyhýbat. Proč? Podívejme se na výhody i rizika, se kterými musíte počítat při konzumaci papriky.

Nutriční vlastnosti papriky

Papriky jsou obrovským zdrojem vitamínu C, protože ho obsahují dokonce 5× více než citron. Pomůžou proto dostat se z nachlazení a doplnit tento vitamín, který je klíčový pro silný imunitní systém. Kromě toho ale obsahují také vitamín A, E, skupinu B, betakaroten a draslík. Díky těmto složkám jsou skvělou podporou pro imunitu a dokážou zabránit mnoha nemocím.

Doporučený článek:  Šťavnaté ovoce někdy skončí i tam, kde nechceme. Odolné skvrny ale najdou rychlé řešení
Zdroj obrázku: Freepik

Pro koho papriky nejsou vhodné?

Je to zvláštní, ale papriky se nedoporučují pacientům s oslabenou imunitou, střevními problémy, autoimunitním onemocněním (revmatoidní artritidou, syndromem dráždivého tračníku, Crohnovou nemocí). Pro některé jedince nejsou papriky nejlepší, protože obsahují alkaloidy, lektiny a kalcitriol. Tyto látky mohou dráždit sliznici a žaludek.

Jedinci, kteří trpí onemocněním ledvin, by to s konzumací této zeleniny neměli přehánět. Papriky jsou velmi bohaté na draslík. Pacienti s ledvinovými problémy mají obvykle nízkodraslíkovou dietu, takže se pro ně tato zelenina nehodí. Jednou za čas si papriku dát můžete, ale neměli byste ji jíst často a ve velkém množství.

Doporučený článek:  Kyselina citrónová přesvědčí zeleninu k růstu. Lepší životabudič pro rajčata a okurky neexistuje

Jak snížit rizika při konzumaci papriky?

Odborníci na výživu říkají, že lze minimalizovat toxické vlastnosti papriky. Díky tomu je mohou konzumovat i lidé, kteří by se jim jinak měli vyhýbat. Důležitý je výběr zralých a jemně měkkých plodů. Tepelná úprava je také skvělý nápad. Papriku přitom můžete vařit, smažit, péct i grilovat. V každém případě kyseliny v paprice nebudou po tepelné úpravě tak agresivní, takže nebude dráždit žaludek.

Zdroj: https://superfoodly.com/paprika-health-benefits-and-side-effects/

Podobné články: