Antioxidanty čistí tělo přirozeně. Některé potraviny jsou jimi přímo nabité

Antioxidanty jsou velmi důležité chemické sloučeniny, které neutralizují volné radikály v našem organismu. Díky tomu mají velmi pozitivní vliv na naše zdraví, vzhled a vitalitu. Jaké suroviny mají vysoký obsah antioxidantů a měli bychom je začlenit do našeho jídelníčku? Mnoho z nich byste měli konzumovat pravidelně a užívat si jejich jedinečné vlastnosti.

Co dělají antioxidanty s naším tělem?

Antioxidanty zabraňují tvorbě volných radikálů a odstraňují ty, které se již v našem těle nachází. Díky tomu předchází nemocem, jako je rakovina, hypertenze, ateroskleróza, cukrovka nebo Parkinsonova choroba. Navíc efektivně zpomalují stárnutí organismu. Vaše pleť i vlasy budou vypadat mnohem lépe a celkově se budete cítit skvěle.

Doporučený článek:  Dýňový sirup výborně doplní podzimní jídelníček, připravit si ho můžeme i ze slupek
Zdroj obrázku: Freepik

Kde je nejvíce antioxidantů?

Suroviny bohaté na antioxidanty by se měly stát nedílnou součástí vašeho každodenního jídelníčku. Díky svým vlastnostem komplexně podporují práci celého organismu. Mezi nejlepší ovoce s obrovským podílem antioxidantů patří bobule všeho druhu, jablka, hrušky, švestky, citrusy, hrozny, kiwi, italské ořechy nebo avokádo.

Zelenina je ale také výborným zdrojem antioxidantů ve stravě. Soustředit byste se měli hlavně na zelenou zeleninu (špenát, kapusta, pažitka, cuketa), oranžovou zeleninu (mrkev, dýně, batáty), bílou zeleninu (česnek, cibule), fialovou zeleninu (červená řepa, červené zelí, fazole) a červenou zeleninu (rajčata, papriky). Podle odborníků je zdravé jíst 3–4 porce zeleniny denně a k tomu přidat ovoce.

Doporučený článek:  Vypěstujte si domácí ananas. Jediné, co budete potřebovat, je trpělivost

Další potraviny, na které nesmíte zapomínat

Antioxidanty se nenachází jen v ovoci a zelenině, i když si to mnoho lidí myslí. Najdete je také v kakau, hořké čokoládě, mastných rybách, rostlinném oleji, hovězím a telecím mase, bylinkách (skořice, kurkuma, oregano, černý pepř, majoránka, kardamom, tymián), červeném vínu, zeleném čaji nebo kávě.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/foods-high-in-antioxidants

Podobné články:

Zavařování může trvat jen pár minut. Stačí využít netradiční metodu, kterou si zamilujeteZavařování může trvat jen pár minut. Stačí využít netradiční metodu, kterou si zamilujete

Léto je vždy plné čerstvého ovoce a zeleniny. Většina z nás ale nedokáže sníst všechny zásoby, které si vypěstujeme na zahradě. Vyhazovat lahodné plodiny je obrovská škoda. V tuto chvíli přichází

Rajčata prospějí v syrové i vařené formě. Málokterá zelenina nabízí tolik chutných variantRajčata prospějí v syrové i vařené formě. Málokterá zelenina nabízí tolik chutných variant

Rajčata patří mezi oblíbenou zeleninu, kterou si můžeme snadno vypěstovat nejen doma na zahradě, ale také na balkoně nebo terase. Rajčata, která si vypěstujeme sami, budou mít úplně jinou chuť