Čerstvé jahody si můžeme užít i v zimě. Díky správnému zamrazení budou chutnat jako právě utržené

Všichni se každoročně nemůžeme dočkat jahodové sezóny. Mnozí z nás se snaží využít těchto několika týdnů a vychutnat si sladké plody. Bohužel se z tohoto ovoce nemůžeme těšit příliš dlouho. Když si na podzim a v zimě vzpomeneme na toto ovoce, mnohokrát se nám sbíhají sliny. Nemusíte však zoufat, protože vám poradíme, jak jahody správně zmrazit, abyste si jejich chuť mohli vychutnat i v chladných měsících.

Kdy je nejvhodnější doba na zmrazení

Odpověď je velmi jednoduchá. Jahody je dobré zmrazit ihned po jejich nákupu nebo natrhání. Nezapomeňte však, že ke zmrazení jsou vhodné pouze zcela zralé plody. Důkladně je zkontrolujte, neměly by na nich být žádné kazy. Tedy žádné mechanické poškození ani známky začínající hniloby. Při přepravě dbejte na opatrnost, protože jahody jsou velmi křehké ovoce a mohou se snadno poškodit.

Doporučený článek:  Ovoce si do zásoby můžeme nasušit i v pohodlí domova

Jak bylo uvedeno výše, jahody je nejlepší zmrazit hned po příchodu domů. Čím déle je skladujete, tím je pravděpodobnější, že některé z nich již nebudou dobré. Ovoce nejprve omyjte pod tekoucí studenou vodou. Stonky neodstraňujte. Po odstranění stopek jahody nasají vodu a ztratí pevnou strukturu. Můžete je přenést na sítko nebo papírovou utěrku a nechat je uschnout. Když jsou jahody suché, odtrhněte stopky.

Zdroj obrázku: Freepik

Zmrazování krok za krokem

Po očištění jahod si připravte plech vyložený pečicím papírem. Rozložte jahody tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Vložte na dvě hodiny do mrazáku. Snažte se udržovat co nejnižší teplotu. Čím nižší je, tím více živin si ovoce uchová. Po této době budou jahody tvrdé. Vytáhněte je, co nejrychleji přendejte do sáčků na zip a ihned je vložte zpět do mrazničky.

Doporučený článek:  Vypěstujte si domácí ananas. Jediné, co budete potřebovat, je trpělivost

Při balení ovoce je dobré na sáček napsat datum. Jahody lze skladovat 12 měsíců. Gurmáni však tvrdí, že nejlépe chutnají během prvních šesti měsíců od zmrazení. Zabalte je tak, abyste si mohli pohodlně vytáhnout část, kterou určitě využijete. Rozmražené jahody v žádném případě znovu nezmrazujte. Jahody rozmrazte tak, že je položíte na spodní polici chladničky a necháte je samovolně roztát.

Zdroj: https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/how-to-freeze-strawberries

Podobné články:

Brambory jsou oblíbenou přílohou i hlavní hvězdou oběda. Za některé kombinace ale tělo nepoděkujeBrambory jsou oblíbenou přílohou i hlavní hvězdou oběda. Za některé kombinace ale tělo nepoděkuje

Brambory patří mezi nejoblíbenější druhy zeleniny, které jsou k dostání po celém světě. Často si je dáváme vařené, ale můžeme si je také upéct, dát si je jako bramboráky nebo

Sladkokyselý angrešt může po celý rok podporovat naše zdraví. Léčivá tinktura je připravená během 14 dníSladkokyselý angrešt může po celý rok podporovat naše zdraví. Léčivá tinktura je připravená během 14 dní

Chcete si udělat domácí tinkturu, ale nevíte, jak na to? Vyzkoušejte angrešt, který má spoustu skvělých vlastností. Využijete je nejen během nemoci, ale hodí se také jako prevence. Působí protizánětlivě,

Papriky jsou nabité zdravím, prospějí v jakékoli podobě. Ne však u každéhoPapriky jsou nabité zdravím, prospějí v jakékoli podobě. Ne však u každého

Papriky patří mezi nejzdravější druhy zeleniny, zejména pro obsah vitamínů a antioxidantů, které působí na zlepšení pokožky a očí. Jsou vyhledávané také lidmi s kardiovaskulárními potížemi, zejména při kornatění cév, nebo