Čerstvé jahody si můžeme užít i v zimě. Díky správnému zamrazení budou chutnat jako právě utržené

Všichni se každoročně nemůžeme dočkat jahodové sezóny. Mnozí z nás se snaží využít těchto několika týdnů a vychutnat si sladké plody. Bohužel se z tohoto ovoce nemůžeme těšit příliš dlouho. Když si na podzim a v zimě vzpomeneme na toto ovoce, mnohokrát se nám sbíhají sliny. Nemusíte však zoufat, protože vám poradíme, jak jahody správně zmrazit, abyste si jejich chuť mohli vychutnat i v chladných měsících.

Kdy je nejvhodnější doba na zmrazení

Odpověď je velmi jednoduchá. Jahody je dobré zmrazit ihned po jejich nákupu nebo natrhání. Nezapomeňte však, že ke zmrazení jsou vhodné pouze zcela zralé plody. Důkladně je zkontrolujte, neměly by na nich být žádné kazy. Tedy žádné mechanické poškození ani známky začínající hniloby. Při přepravě dbejte na opatrnost, protože jahody jsou velmi křehké ovoce a mohou se snadno poškodit.

Doporučený článek:  Domácím nakládaným okurkám se nic nevyrovná. Se správným postupem budou vždy křupavé a chutné

Jak bylo uvedeno výše, jahody je nejlepší zmrazit hned po příchodu domů. Čím déle je skladujete, tím je pravděpodobnější, že některé z nich již nebudou dobré. Ovoce nejprve omyjte pod tekoucí studenou vodou. Stonky neodstraňujte. Po odstranění stopek jahody nasají vodu a ztratí pevnou strukturu. Můžete je přenést na sítko nebo papírovou utěrku a nechat je uschnout. Když jsou jahody suché, odtrhněte stopky.

Zdroj obrázku: Freepik

Zmrazování krok za krokem

Po očištění jahod si připravte plech vyložený pečicím papírem. Rozložte jahody tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Vložte na dvě hodiny do mrazáku. Snažte se udržovat co nejnižší teplotu. Čím nižší je, tím více živin si ovoce uchová. Po této době budou jahody tvrdé. Vytáhněte je, co nejrychleji přendejte do sáčků na zip a ihned je vložte zpět do mrazničky.

Doporučený článek:  I když kvůli ní lidé pláčou, vždycky jim pomůže: cibule uleví při nachlazení a pročistí organismus

Při balení ovoce je dobré na sáček napsat datum. Jahody lze skladovat 12 měsíců. Gurmáni však tvrdí, že nejlépe chutnají během prvních šesti měsíců od zmrazení. Zabalte je tak, abyste si mohli pohodlně vytáhnout část, kterou určitě využijete. Rozmražené jahody v žádném případě znovu nezmrazujte. Jahody rozmrazte tak, že je položíte na spodní polici chladničky a necháte je samovolně roztát.

Zdroj: https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/how-to-freeze-strawberries

Podobné články:

Antioxidanty čistí tělo přirozeně. Některé potraviny jsou jimi přímo nabitéAntioxidanty čistí tělo přirozeně. Některé potraviny jsou jimi přímo nabité

Antioxidanty jsou velmi důležité chemické sloučeniny, které neutralizují volné radikály v našem organismu. Díky tomu mají velmi pozitivní vliv na naše zdraví, vzhled a vitalitu. Jaké suroviny mají vysoký obsah

Vysoký cholesterol udrží na uzdě oblíbené nápoje. V létě osvěží a doplní kupu vitaminůVysoký cholesterol udrží na uzdě oblíbené nápoje. V létě osvěží a doplní kupu vitaminů

Máte pocit, že je potřeba udělat víc pro vaše tělo? Zjistili jste u lékaře, že máte vyšší hladinu cholesterolu a potřebujete, aby klesla? Nemusíte hned běžet do lékárny, abyste si

Infuze z třešňových stopek utiší bolesti a uleví při nemocných ledvinách. Připravená je během chvíleInfuze z třešňových stopek utiší bolesti a uleví při nemocných ledvinách. Připravená je během chvíle

Sezóna třešní začala, ale cena za tyto červené plody každým rokem stoupá a překonává nové rekordy. Pokud se nám podaří koupit, nebo ještě lépe vypěstovat vlastní třešně, určitě nevyhazujte jejich