Nejen do kompotu nebo do mrazáku. Ovoce a zeleninu lze snadno nasušit na dlouhou zimu

Sušení ovoce a zeleniny je jedním z nejstarších a nejúčinnějších metod konzervace potravin. Samozřejmě pouze za předpokladu, že je provedené správně. Sušení znamená odstranění vody odpařováním, což prodlužuje trvanlivost potravin a výrazně zpomaluje růst plísní a mikrobů. Navíc takto ošetřené potraviny zabírají méně místa.

Doba sušení se liší

Sušíme pouze čerstvé ovoce a zeleninu. Plody je nutné nejprve umýt v teplé vodě a v případě, že má tvrdou slupku, blanšírovat. Je také nutné zbavit je semen a nakrájet na nepříliš silné plátky. Sušení probíhá nejčastěji v sušičce a v troubě. Sušení měkkého ovoce může trvat 8 až 16 hodin a doporučuje se provádět ho při teplotě 60 stupňů. U zeleniny a tvrdšího ovoce je doba kratší, asi 6 až 12 hodin při teplotě 60 až 70 stupňů. V troubě budou plody schnout 3 až 10 hodin podle velikosti.

Doporučený článek:  Sladkokyselý angrešt může po celý rok podporovat naše zdraví. Léčivá tinktura je připravená během 14 dní

Nakrájené plody se při sušení nesmí dotýkat. V teplejších zářijových dnech je možné sušit také na slunci, v zimě na radiátoru. V obou případech by plody měly být překryté gázou, aby se do nich nedostaly nečistoty. Sušené ovoce je kaloričtější než to čerstvě sklizené, ale je také zdrojem vitamínů, vlákniny a antioxidantů.

Zdroj obrázku: Freepik

Které sušené plody jsou nejzdravější?

Sušené švestky obsahují mnohem více vlákniny a vitamínu A než čerstvé ovoce. Brusinky obsahují vitamíny A, E, B a C a spoustu minerálů. Co se týče zeleniny, sušený celer má nízký glykemický index a obsahuje vitamíny A, B, C a PP. Mrkev je zdrojem betakarotenu a vitamínů A, B a E. Sušená cibule je zdrojem vlákniny, vitamínů A, B a C a samozřejmě řady minerálů.

Doporučený článek:  Obyčejná kedlubna je ve skutečnosti vitamínová bomba, která strčí do kapsy drahé superpotraviny

Nedoporučuje se sušit citrony a zeleninu, která by se neměla konzumovat syrová. Sušené plody by se měly skladovat při teplotě 10 až 15 stupňů a ideálně ve vakuových nádobách, zavařovacích sklenicích nebo plastových sáčcích. Optimální doba skladování sušených potravin je od jednoho roku do roku a půl.

Zdroj: https://www.epicurious.com/expert-advice/how-to-dehydrate-fruit-step-by-step-article

Podobné články:

Celer se znovu dostává do popředí. Jeho úžasné účinky znají všichni, kdo žijí zdravěCeler se znovu dostává do popředí. Jeho úžasné účinky znají všichni, kdo žijí zdravě

Celer se v poslední době těší čím dál větší oblibě. Může za to hlavně celerový džus, který se stal velkým trendem hlavně pro ty, kteří chtějí žít zdravě a mají i

Zavařování může trvat jen pár minut. Stačí využít netradiční metodu, kterou si zamilujeteZavařování může trvat jen pár minut. Stačí využít netradiční metodu, kterou si zamilujete

Léto je vždy plné čerstvého ovoce a zeleniny. Většina z nás ale nedokáže sníst všechny zásoby, které si vypěstujeme na zahradě. Vyhazovat lahodné plodiny je obrovská škoda. V tuto chvíli přichází