Třešně jsou skutečnou pokladnicí antioxidantů. Byly označeny za ovoce s nejvyšším potenciálem neutralizovat volné radikály. Kromě toho obsahují čtyři složky, které pomohou postarat se o lepší stav srdce. Zrají o něco dříve než jejich příbuzné višně a během léta se objevují na nejednom stole.
Vlastnosti třešní
Většina zeleniny a ovoce obsahuje nějakou složku, která podporuje zdraví srdce a kardiovaskulárního systému. Je však těžké najít ovoce, které by v této soutěži mohlo konkurovat třešním. Tyto krásné, výrazně zbarvené plody mají až čtyři složky, které podporují srdce. Patří mezi ně vitamin C, draslík, který normalizuje krevní tlak, látky podporující tvorbu červených krvinek, a látky, které pomáhají snižovat hladinu špatného cholesterolu.
Stimulace tvorby červených krvinek posiluje a detoxikuje srdce antokyany, které mají také vlastnosti, díky nimž jsou kapiláry pružnější. Kromě toho se v třešňových stopkách ve velkém množství nacházejí třísloviny a organické kyseliny. Ty mají také kardioprotektivní vlastnosti. Ze stonků lze připravit léčivý odvar.
Odvar z třešňových stonků
Třešňové plody mají nepřekonatelnou chuť, ale stále oblíbenější jsou i jejich stopky. Samozřejmě ne z chuťových důvodů, ale z důvodů léčivých. Kdysi lidová medicína, dnes bylinná medicína a milovníci přírodních metod posilování zdraví doporučují pravidelné pití odvaru z třešňových stonků, a to jak preventivně, tak při již existujících srdečních onemocněních. Díky obsahu tříslovin a organických kyselin se odvar z třešňových stonků postará o průchodnost cév.
Třešně jsou také skvělé pro močové cesty. Jejich diuretický účinek je způsoben obsahem sodíku, draslíku a vody. V moderní fytoterapii se třešně doporučují jako prevence a pomocný prostředek při léčbě infekcí močových cest včetně zánětu močového měchýře a ledvinových kamenů. Kromě toho jsou třešně nízkokalorické a vláknina v nich obsažená účinně probouzí líný metabolismus.
Zdroj: https://www.hellolidy.com/cherry-stems-health-benefits/