Syrový květák, brokolice, cuketa a červená řepa jsou lahodné a zdravé, ačkoliv je jejich servírování v neupraveném stavu vnímáno spíš jako zvláštní. Přitom skvěle chutnají nakrájené na tenké plátky do salátu nebo s jogurtovým dipem. Naproti tomu nedostatečně uvařené brambory, fazole nebo houby mohou způsobit zažívací potíže.
Houby a syrové maso
Jíst syrové houby není nebezpečné, protože existuje mnoho druhů, které jsou velmi chutné i bez vaření. Ve větším množství ale mohou způsobovat nepříjemné potíže trávicího systému. Vláknina nacházející se v houbách je jiná než ta, jakou najdeme v rostlinách. Tato totiž výrazně zpomaluje trávicí proces, což může způsobovat nepohodlí a bolesti žaludku.
Hovězí tatarák z ověřeného zdroje je v pořádku, ale nedostatečně tepelně zpracované maso je pro zdraví velmi nebezpečné. Může obsahovat nebezpečné parazity, jejichž přítomnost ve střevech může v některých případech vést až ke smrti. Syrové hlízy brambor zase obsahují solanin, který způsobuje akutní otravu jídlem. První příznaky připomínají chřipku – nadměrné pocení, horečka, slabost a závratě.
Fazole a mouka
Fazolové lusky v syrovém stavu jsou velmi těžko stravitelné a obsahují antinutriční látky, které vážou minerály v trávicím traktu a narušují jejich vstřebávání. Proto je tak důležité luštěniny před konzumací na několik hodin namočit, slít vodu a poté dlouho vařit. Syrová rebarbora obsahuje velké množství kyseliny šťavelové, která negativně působí na zuby a kosti a přispívá k tvorbě ledvinových kamenů.
Maminky nám vždy říkaly, abychom nejedli syrové těsto, protože nás bude bolet břicho. A měly pravdu, protože syrová mouka je opravdu pro člověka škodlivá, a kromě bolesti může způsobit také plynatost a zvracení. To jsou příznaky infekce bakteriemi, které mohou kontaminovat zrno nebo hotovou mouku. Umírají pouze po tepelné úpravě.
Zdroj: https://www.webmd.com/food-recipes/food-poisoning/ss/slideshow-raw-food-dangers