Základem dobrého grilování je především dostatečná příprava a čisté vybavení

Grilování patří mezi činnosti, které jsou oblíbené hlavně v letním období. Když se řekne grilování, představíme si přátele, dobré pití a jídlo a také krásné počasí. Pravidelně grilujeme od května až do září, prostě dokud počasí dovolí. Nejčastěji grilujeme vepřové a kuřecí maso, ale pozadu není ani zelenina. Jak se o gril starat, aby byl stále čistý a připravený na akci?

Na grilu najdete mnoho tuku, nečistot a bakterií

Gril je nutné vyčistit po každé akci. Jinak se na něm budou usazovat bakterie a také se hromadit mastnota, která může ohrozit lidské zdraví. Poradíme, jak gril vyčistit efektivně, abyste s tím měli co nejméně práce. Na grilech najdeme mnoho bakterií, některé studie tvrdí, že dokonce více než na záchodovém prkýnku.

Doporučený článek:  6 důvodů, proč stojí za to zařadit cibuli do jídelníčku každý den

Špinavé jsou hlavně rošty, ale gril byste měli vyčistit celý. Konzumace masa nebo zeleniny ze špinavého grilu může do těla dostat bakterie listérie nebo E.coli. Jestli vás ani to nepřesvědčí o tom, že je potřeba gril umývat, dodáme, že jídlo ze znečištěného grilu může způsobit i problémy se srdcem.

Zdroj obrázku: Freepik

Gril si nejdříve rozložte a poté se pusťte do čištění

Rošt je část grilu, která se nejvíce využívá. Je to nešpinavější část a je nutné ho vyčistit co nejlépe. Použít můžete buď chemické prostředky, nebo domácí suroviny, které udělají stejnou práci, ale budou levnější. Jestli si chcete ušetřit práci, ihned po grilování rošt namočte do teplé vody a posypte ho směsí, kterou si snadno vyrobíte. Budete potřebovat mycí prostředek, jedlou sodu, kyselinu citronovou, ocet a vodu. Smíchejte přísady, nalijte do rozprašovače a můžete rošt postříkat.

Doporučený článek:  Sbírání hub přináší také rizika. Na pozoru musí být i zkušený houbař

Nakonec ho umyjte pod teplou vodou a nechte uschnout. Rošt můžete také položit na alobal a posypat ho solí. Poté ho vložte do trouby na 200 stupňů a počkejte, až sůl zhnědne. Následně rošt dejte pod teplou vodu. Se zaschlou špínou bude více práce. Rošt by se naopak neměl dávat do vody – starší znečištění je nutné odstranit pomocí chemických prostředků. Kromě roštu je potřeba také vyčistit samotný gril a mísu. I tady bude dobře fungovat například ocet.

Zdroj: https://www.nytimes.com/wirecutter/guides/how-to-clean-grill/

Podobné články: