Šeřík si můžeme nasušit do zásoby, léčivý odvar uleví při bolesti nebo hypertenzi

Šeřík je okrasná rostlina, kterou pěstují lidé na svých zahradách již desítky, možná i stovky let. Tento keř zdobí zahradu svými majestátními květy, které provoní široké okolí. Nejen lidem se tento keř a jeho květy líbí. Také hmyz si tuto rostlinu velmi oblíbil. Ne každý ovšem ví, že má šeřík mnoho léčivých vlastností. Správně připravený léčebný odvar z šeříku dokáže pomoci při bolestech hlavy, krku, při revmatických onemocněních, ale také při kašli a hypertenzi.

Doporučený článek:  Většina lidí ji považuje za otravný plevel. Kopřiva ale patří mezi nejcennější léčivky

Kdy a kde šeřík roste?

Šeřík, latinsky Syringa vulgaris, pochází z Balkánského poloostrova. Do střední Evropy se dostal z osmanské říše v šestnáctém století. Tento keř je mohutný a jeho listy srdcovitého tvaru mají tmavě zelenou barvu. Květy jsou shromážděny v bohatých hroznech, mají velmi sladkou příjemnou vůni, která se line i desítky metrů daleko. Květy tohoto keře mohou mít dle druhu fialové, modré, bílé, ale dokonce i žluté okvětní lístky. Nejvíce kvetou od května do června.

Zdroj obrázku: Freepik

Vlastnosti šeříku

Již naši předci využívali léčivé vlastnosti šeříku. Tato rostlina totiž pomáhá při bolestech hlavy, kašli a při čištění jater. Látky z šeříku regulují krevní tlak a také působí příznivě proti bujení rakovinotvorných buněk. Jak poznamenal Dr. Henryk Różański, čaj z šeříku lze použít pro posílení imunity a také jako lék na revmatismus.

Doporučený článek:  I květiny mají uši. Při zvuku bzučících včel je jejich nektar sladší

Jak připravit nálev?

Květy šeříku by se měly sbírat pozdě odpoledne nebo navečer. Poté je třeba květy oloupat z větviček a natěsno napěchovat do nádoby. Tuto nádobu poté vložte do trouby předehřáté na 50 stupňů Celsia asi na tři hodiny. Poté tyto květy rozložte na noviny, nebo pečicí papír a nechte zcela vystydnout. Z takto připravených květů lze uvařit nálev, který má velmi příjemnou sladkou vůni. V jednom šálku stačí zalít lžičku usušených květů vroucí vodou a nechat asi 10 minut vylouhovat. Doporučená denní dávka jsou 2–3 šálky za den.

Zdroje:
https://aradiantlyhealthylife.com/lilac-tea/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4055352/

Podobné články:

Vaření s bylinkami je radost. Jsou univerzální a jídlo dokonale provoníVaření s bylinkami je radost. Jsou univerzální a jídlo dokonale provoní

Bylinky jsou neocenitelným prvkem kuchyně, které mohou zásadním způsobem zvýšit chuť a vůni jídel. Kombinace různých bylinek může přeměnit obyčejný pokrm na skvostný zážitek pro chuťové buňky. V tomto článku

Rostliny ocení ekologické hnojivo v podobě kompostu, kopřivy nebo kávyRostliny ocení ekologické hnojivo v podobě kompostu, kopřivy nebo kávy

Tato metoda spočívá v používání přírodních a organických materiálů, které jsou šetrné k životnímu prostředí a podporují zdravý růst rostlin. Mezi běžně používané organické hnojiva patří kompost, kávová sedlina, čajové