Vyzdvihovaný olivový olej není ten nejlepší. Přinášíme důvody, proč sáhnout po řepkovém

Řepkový olej nepatří mezi nejoblíbenější. Přináší nám přitom mnoho pozitivních vlastností, které ocení každý. Dobrou zprávou je, že jeho cena není příliš vysoká. Jiné oleje jsou mnohem dražší, a přitom nepřináší tolik benefitů. Podívejme se, proč byste se měli soustředit na nákup tohoto produktu, jaké jsou jeho výhody a jak ho můžete využít v kuchyni.

Nejcennější zdroj omega-3 a omega-6 mastných kyselin

Myslíte si, že je olivový olej nejzdravějším olejem, který najdete na trhu? Není to pravda. Řepkový olej obsahuje 10krát více omega-3 mastných kyselin než olivový olej, 13krát více než slunečnicový olej a 50krát více než olej z hroznových jader. To ale není všechno. Kvalita těchto prvků a jejich poměr v oleji jsou v tomto případě dokonalé. Možná se vám to nezdá důležité, ale ve skutečnosti je to podstatné.

Doporučený článek:  Prezidentská dieta slibuje zázrak: za jediný týden lze zhubnout až 6 kilogramů

V řepkovém oleji jsou omega-6 a omega-3 mastné kyseliny zastoupeny v poměru 2 : 1. Klíčové je to z jednoduchého důvodu. Příliš mnoho omega-6 mastných kyselin dokáže potlačit pozitivní účinky druhé skupiny mastných kyselin. To je bohužel případ u většiny rostlinných olejů, které si přineseme domů. Správná hladina těchto prvků podporuje zdravou hladinu cholesterolu.

Zdroj obrázku: Freepik

Užijte si vitamíny při smažení i vaření

Řepkový olej je přirozeným zdrojem vitamínů E a K. Vitamín E působí jako silný antioxidant a
pomáhá chránit naše buňky před škodlivým vlivem volných radikálů. Díky tomu bojuje proti
rakovině a mnoha dalším onemocněním. Vitamín K se podílí na srážení krve a napomáhá ke
zdravým kostem.

Doporučený článek:  "Noční klid začíná v 10 večer. Do té doby budu na své zahradě pracovat, i když je neděle," odvětil jsem sousedovi

Rafinovaný řepkový olej je tuk, který velmi dobře funguje při smažení, protože má ideální bod kouře. Velmi dobře ho ale můžete využít také při pečení v receptech, kde se používají rostlinné oleje, nebo v případě, že nebudete mít po ruce máslo. Konzumovat ho ale můžete také syrový v salátech, protože má neutrální chuť a bude dobře fungovat pro vázání jednotlivých chutí v salátu nebo jiném pokrmu.

Zdroj: https://www.webmd.com/diet/what-to-know-about-rapeseed-oil, https://rapeseedoilbenefits.com/guide-rapeseed-oil/rapeseed-oil-nutrients/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4808858/, https://www.healthline.com/nutrition/rapeseed-oil, https://www.webmd.com/diet/what-to-know-about-rapeseed-oil, https://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%98epkov%C3%BD_olej, https://www.webmd.com/diet/what-to-know-about-rapeseed-oil

Podobné články:

Šálek kávy dodá spoustu energie, to však není vše. Ochrání před obávanými nemocemi srdceŠálek kávy dodá spoustu energie, to však není vše. Ochrání před obávanými nemocemi srdce

Káva je oblíbeným nápojem po celém světě. Mnoho z nás si bez ní neumí představit svůj den, nastartovat své ráno. V normálním množství může mít káva skvělé účinky na naše srdce a

Superpotraviny nemusí stát majlant. Obyčejné lněné semínko je skutečná vitamínová bombaSuperpotraviny nemusí stát majlant. Obyčejné lněné semínko je skutečná vitamínová bomba

Lněné semínko je vynikajícím doplňkem zdravých koktejlů a kaší. Skvěle se hodí také na přípravu domácího chleba. Jeho vlastnosti jsou neocenitelné. Semínka pomáhají při žaludečních potížích a žaludečních vředech, kyselém