Vyzdvihovaný olivový olej není ten nejlepší. Přinášíme důvody, proč sáhnout po řepkovém

Řepkový olej nepatří mezi nejoblíbenější. Přináší nám přitom mnoho pozitivních vlastností, které ocení každý. Dobrou zprávou je, že jeho cena není příliš vysoká. Jiné oleje jsou mnohem dražší, a přitom nepřináší tolik benefitů. Podívejme se, proč byste se měli soustředit na nákup tohoto produktu, jaké jsou jeho výhody a jak ho můžete využít v kuchyni.

Nejcennější zdroj omega-3 a omega-6 mastných kyselin

Myslíte si, že je olivový olej nejzdravějším olejem, který najdete na trhu? Není to pravda. Řepkový olej obsahuje 10krát více omega-3 mastných kyselin než olivový olej, 13krát více než slunečnicový olej a 50krát více než olej z hroznových jader. To ale není všechno. Kvalita těchto prvků a jejich poměr v oleji jsou v tomto případě dokonalé. Možná se vám to nezdá důležité, ale ve skutečnosti je to podstatné.

Doporučený článek:  Kysané zelí patří do zdravého jídelníčku pravidelně

V řepkovém oleji jsou omega-6 a omega-3 mastné kyseliny zastoupeny v poměru 2 : 1. Klíčové je to z jednoduchého důvodu. Příliš mnoho omega-6 mastných kyselin dokáže potlačit pozitivní účinky druhé skupiny mastných kyselin. To je bohužel případ u většiny rostlinných olejů, které si přineseme domů. Správná hladina těchto prvků podporuje zdravou hladinu cholesterolu.

Zdroj obrázku: Freepik

Užijte si vitamíny při smažení i vaření

Řepkový olej je přirozeným zdrojem vitamínů E a K. Vitamín E působí jako silný antioxidant a
pomáhá chránit naše buňky před škodlivým vlivem volných radikálů. Díky tomu bojuje proti
rakovině a mnoha dalším onemocněním. Vitamín K se podílí na srážení krve a napomáhá ke
zdravým kostem.

Doporučený článek:  Zahradničení je životní styl, který sbližuje a působí pozitivně na člověka

Rafinovaný řepkový olej je tuk, který velmi dobře funguje při smažení, protože má ideální bod kouře. Velmi dobře ho ale můžete využít také při pečení v receptech, kde se používají rostlinné oleje, nebo v případě, že nebudete mít po ruce máslo. Konzumovat ho ale můžete také syrový v salátech, protože má neutrální chuť a bude dobře fungovat pro vázání jednotlivých chutí v salátu nebo jiném pokrmu.

Zdroj: https://www.webmd.com/diet/what-to-know-about-rapeseed-oil, https://rapeseedoilbenefits.com/guide-rapeseed-oil/rapeseed-oil-nutrients/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4808858/, https://www.healthline.com/nutrition/rapeseed-oil, https://www.webmd.com/diet/what-to-know-about-rapeseed-oil, https://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%98epkov%C3%BD_olej, https://www.webmd.com/diet/what-to-know-about-rapeseed-oil

Podobné články:

Alkohol se podepíše nejen na játrech. O slovo se přihlásí i cukrovka a nadváhaAlkohol se podepíše nejen na játrech. O slovo se přihlásí i cukrovka a nadváha

I když všichni dobře víme, že alkohol poškozuje zdraví, stále zůstává nejoblíbenějším stimulantem. Pivo pité v horkých dnech, víno k relaxaci nebo svatební přípitek jsou součástí mnoha kultur.