Sladkému pokušení jahod málokdo odolá. Přesto jejich konzumace není bez rizika

Víte, že i když jsou jahody oblíbeným letním ovocem, nemusí být vhodné pro každého? Nejen alergici by se jim měli vyhýbat. Milujeme je většinou se šlehačkou nebo cukrem, hodí se do dezertů nebo se snadno mohou zavařit. Jahodové marmelády patří mezi oblíbené pochoutky také dětí.

Dopřejte si dostatek lahodného ovoce

Jahody mají velmi málo kalorií, obsahují spoustu vitaminů a dalších látek a navíc se hodí také pro bělení zubů. Bohužel ale nejsou vhodné pro každého. Jahodová sezona je teď v plném proudu a jahody najdete na každé zahradě. Vypěstovat si je můžete navíc také na balkoně, vybrat si můžete mezi mnoha druhy. Je to skvělá svačina nejen do školy, ale také na výlet.

Doporučený článek:  Ani nejlepší recept nezaručí, že se nakládané okurky podaří. Dojít může hned k několika chybám

Lidé si je přidávají do smoothie nebo ovesných kaší ke snídani. Lidé, kteří chtějí zhubnout, mohou jahody konzumovat ve velkém. Jsou pro náš organismus velmi prospěšné. Jaké další vlastnosti můžete v jahodách najít? Sto gramů jahod obsahuje až 60 mg vitaminu C. Je to právě ta porce, která pokryje potřebu dospělého jedince. Jahody ale obsahují také vitamin A nebo E.

Zdroj obrázku: Freepik

Jahody by neměly být chemicky ošetřené

Mimo to v nich najdete i draslík, vápník nebo železo. Díky těmto látkám pomohou zhubnout. Jahody obsahují také kyselinu listovou, kterou by měly doplňovat hlavně těhotné nebo kojící ženy. Jahody ale nejsou vhodné pro každého, protože obsahují také látky, které mohou vyvolat alergickou reakci. Jak ji poznáte? Objeví se otok, může se vám hůře dýchat a také na pokožce budou drobné flíčky.

Doporučený článek:  Angrešt nesmí chybět na žádné zahradě. Jídelníček obohatí jedinečnou chutí i pořádnou dávkou vitamínů

Jestliže máte alergii na bílkoviny, které jahody obsahují, měli byste se jim vyhýbat. Také ti, kteří mají alergii na salicyláty, by jahody měli ze svého jídelníčku vypustit. Lidé, kteří mají často podrážděný žaludek, by jahody neměli jíst. Na druhou stranu je dobré vybírat jahody, které neobsahují chemické postřiky. Věnujte pozornost tomu, jak jahody vypadají.

Zdroj: https://www.eatthis.com/secret-side-effects-eating-strawberries/

Podobné články:

Chřest nesmí chybět na jarním stole žádného gurmána. Díky správné přípravě se stane skutečnou lahůdkouChřest nesmí chybět na jarním stole žádného gurmána. Díky správné přípravě se stane skutečnou lahůdkou

Zelený chřest je zelenina, která se na našich talířích objevuje právě v období dubna. Je to sezónní, křupavá pochoutka, která většině gurmánů neunikne. Zelený chřest je nejen pokladnicí vitamínů, ale

Papriky posílí imunitu jako málokterá zelenina. Ne všichni ale mohou její bohatství využítPapriky posílí imunitu jako málokterá zelenina. Ne všichni ale mohou její bohatství využít

Papriky jsou velmi chutné a zdravé. Bohužel se mnoha lidem nedoporučují. Pro většinu lidí jsou neuvěřitelně zdravé, a proto do jídelníčku neodmyslitelně patří. Pacienti s revmatoidní artritidou, syndromem dráždivého tračníku