Kapradina pěstovaná v domácích podmínkách není příliš náročná rostlina. Nejdůležitější je poskytnout jí optimální množství vody a přístup ke světlu. Díky jednomu kroku bude mimořádně svěží a zdravá.
Voda po vaření zeleniny a bylinky
Zálivky z kopřivy, heřmánku, přesličky nebo šalvěje budou skvěle fungovat jako hnojivo pro kapradinu. Jsou mimořádně ekologické a bezpečné pro životní prostředí. Pokud je budete pravidelně používat, zabrání růstu nežádoucích bakterií a způsobí, že rostliny budou extrémně zdravé. Voda po vaření zeleniny většinou automaticky končí ve dřezu. To je ale velká chyba.
Tato voda má řadu výživových vlastností, které mohou podpořit správný růst pokojových rostlin. Draslík, železo, hořčík, fosfor, vápník a vitamíny skupiny A, B a E – to jsou jen některé z látek uvolněných do vody během vaření zeleniny. Takto připravený vývar je zdravou metodou hnojení kapradin, jakož i jiných květin. Bude skvělý také pro zalévání. Nezapomeňte však vodu nesolit a počkejte, až vychladne na pokojovou teplotu.
Péče o kapradinu
Kapradiny jsou jedny z nejstarších rostlin na Zemi. Odhaduje se, že již v pravěku existoval až milion různých odrůd a druhů. 10 000 přežilo do moderní doby a jen několik z nich se pěstuje v interiéru. Optimálním místem pro pěstování kapradin doma jsou polostínové stojany nebo ty, na které dosahuje rozptýlené světlo. Rostlina potřebuje pravidelné zavlažování a hnojení. Pokud se postaráme o splnění těchto požadavků, oplatí nám to bezvadným vzhledem.
Období intenzivního růstu kapradiny trvá od března do července a pak je nejlepší ji hnojit jednou týdně. V létě a na podzim až do konce října se hnojivo aplikuje každé 2–3 týdny. Nemusíte sahat po drahých chemických hnojivech, stačí, když připravíte domácí nutriční směs ze správných bylin, které jsme uvedli výše.
Zdroj: https://www.masterclass.com/articles/how-to-care-for-indoor-ferns